Izglītības satura un eksaminācijas centrs pozitīvi vērtē pāreju uz centralizētu eksāmenu sistēmu vidusskolās. Tā, tiekoties ar centra un Izglītības un zinātnes ministrijas Vispārējās izglītības departamenta pārstāvjiem trešdien secināja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.
Ceturtdien Saeimā tiks izskatīti galīgajā lasījumā grozījumi augstskolu likumā, kas paredz apvienot vidusskolas eksāmenus ar iestājeksāmeniem augstskolās.

Komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis prognozē, ka šis likums tiks pieņemts un cels izglītības un eksāmenu prestižu un vairs neprasīs lielus izdevumus no skolēniem, stājoties augstskolās.

Eksaminācijas centra pārstāvis komisiju informēja, ka pašlaik centralizēti vidusskolās notiek eksāmeni deviņos priekšmetos un līdz 2003.gadam tiks ieviesti centralizēti eksāmeni visos 15 mācību priekšmetos. Viena centralizēta eksāmena sarīkošana izmaksā aptuveni 20 tūkstošus latu. Tas nozīmē, ka eksāmens vienā priekšmetā katram skolēnam izmaksā no 1,25 līdz 1,50 latiem.

Centra pārstāvis un komisija secināja, ka papildus jāpievērš uzmanība centra iekšējai kontrolei, lai nepieļautu eksāmenu biļešu jautājumu noplūdi. Vispārējās izglītības departamenta pārstāvji norādīja, ka līdz ar centralizēto eksāmenu ieviešanu būs nepieciešams papildu skolotāju skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!