Ornitologi, zinātnieki un Infektoloģijas centra speciālisti atzīst, ka savvaļas putnu pārlidojumu rezultātā putnu gripas izplatības iespēja Latvijā teorētiski pastāv, tomēr praktiski ir maz ticama.
Pēc vides ministra Raimonda Vējoņa iniciatīvas rīkotās sanāksmes laikā ornitologi norādīja, lai arī teorētiski pastāv šādi draudi, tomēr, ņemot vērā, Latvijas ģeogrāfisko stāvokli, kā arī putnu gripas vīrusa izcelsmi, tas ir gandrīz neiespējami, informēja Vides ministrijas Komunikācijas nodaļā.

Latvijā ligzdo tikai daži cīruļveidīgie putni, kas ziemo putnu gripas vīrusa skartajos reģionos. Šo putnu, kā arī citu savvaļas putnu, saskare ar mājputniem Latvijā ir niecīga.

Vides ministrs uzsvēra, lai arī putnu gripas izplatības iespējas Latvijas teritorijā ir salīdzinoši mazas, tomēr jau šodien nepieciešams veikt preventīvus pasākumus. Vējonis norādīja, ka nepieciešams papildus uzmanību pievērst izsniedzot atļaujas eksotisku putnu ievešanai Latvijā. Tāpat nepieciešams īstenot papildus kontroles pasākumus, lai ierobežotu nelikumīgi ievesto putnu nonākšanu Latvijā.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicinājis putnu audzētājus pastiprināti veikt drošības pasākumus fermās. lai izslēgtu iespēju, ka Latvijas mājputni saslimst ar Krievijā vairākos reģionos uzliesmojošo putnu gripu.

Krievijā ir konstatēts putnu gripas vīrusa bīstamākais paveids - H5N1, kas savulaik izraisīja pat cilvēku nāvi Āzijā. Savukārt pagājušajā nedēļā Somijas ziemeļos kaijai konstatētais putnu gripas vīruss saskaņā ar pašreizējiem izmeklējumiem nav tā bīstamākais paveids.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!