Foto: LETA
Toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera lēmums rosināt 10.Saeimas atlaišanu nekādas būtiskas izmaiņas Latvijas politikā nav ieviesis, drīzāk tas jāuztver kā viens gājiens politiskajā spēlē, liecina veiktā ekspertu aptauja.

Politologs Ivars Ījabs sarunā ar aģentūru BNS norādīja, ka šis rīkojums devis mazāku dažādu slēptu interešu klātbūtni Saeimā, kā arī jaunus cilvēkus politikā, kas iepriekš politikai nav bijuši ne tuvumā, bet "uz Zatleras muguras iebraukuši parlamentā".

"Ārkārtas vēlēšanas vienreiz vajadzēja izmantot, lai cilvēki saprastu, ka tas nav nekāds brīnumlīdzeklis, ar kuru atrisināt visas problēmas," uzsvēra Ījabs un piebilda, ka tā ir šā rīkojuma vispozitīvākā puse.

Savukārt politologs un Latvijas Universitātes profesors Juris Rozenvalds aģentūrai BNS kā būtiskākās pārmaiņas minēja, ka rīkojums Nr.2 samazināja oligarhu ietekmi un veicinājis sāncensību politikā, kā arī jaunu cilvēku ienākšanu politikā, kas ir ieguvums Latvijas politikai.

"Dzīvē un politikā nekad neparādās tikai viena krāsa – mēs varam runāt par zināmām pozitīvām tendencēm un varam runāt arī par to, ka daudzos gadījumos saglabājas vecie tikumi," atzina Rozenvalds.

Deputāti ir kļuvuši arī piesardzīgāki. "Rīkojums Nr.2 tomēr nodemonstrēja tādu bīstamu iespēju kā zaudēt visnotaļ pievilcīgo deputāta krēslu agrāk kā pēc četriem gadiem," teica Rozenvalds.

Sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Katiņš sarunā ar BNS sacīja, ka nekādas būtiskas izmaiņas neredz, vien to, ka ir mazliet atšķirīgs koalīcijas sastāvs.

"Mēs redzam, ka sabiedrībā uzticēšanās Saeimai un Ministru kabinetam ir par kripatiņu pieaugusi, bet nevar teikt, ka atrisināta lielā problēma, ko sauc par uzticības krīzi," pastāstīja Kaktiņs.

Jau vēstīts, ka Zatlers pērn 28.maijā uzrunā tautai televīzijā paziņoja, ka ir izdevis rīkojumu Nr.2, ierosinot 10.Saeimas atlaišanu. Līdz ar viņa lēmumu bija jārīko referendums par Saeimas atsaukšanu, kurā iedzīvotāji pārliecinoši nobalsoja par 10.Saeimas atlaišanu.

Zatlera lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!