Šobrīd sabiedrībā ir pieprasījums pēc jauna politiska spēka, taču tam būs mērķtiecīgi jāstrādā, lai līdz nākamajām vēlēšanām spētu sakoncentrēt resursus, uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs šonedēļ tika izslēgts no Tautas partijas (TP) un viņam tiks pieprasīta demisija. Taču viņš sacīja, ka negrasās aiziet no politikas, bet plāno atjaunot savu Saeimas deputāta mandātu, un, iespējams veidos jaunu politisko partiju.

"Lai līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām izveidotos spēcīgs politiskais spēks, būs ilgi un mērķtiecīgi jāstrādā," uzskata politologs Valts Kalniņš.

Aigars Štokenbergs ir atpazīstams, tomēr vidējā ranga politiķis, sacīja Kalniņš, norādot, ka dažādos politiskos spēkos ir cilvēki, kas viņam simpatizē, taču pagaidām ir pāragri pateikt, cik daudz un vai viņi būs gatavi pievienoties jaunai politiskajai partijai.

"Tas vēl nav pietiekami skaidri izkristalizējies," sacīja Kalniņš.

Savukārt politologs Ivars Ījabs uzskata, ka Štokenbergs ir cilvēks ar plašiem organizatoriskiem talantiem.

"Es neredzu iemeslu, kādēļ viņš nevarētu kļūt par eventuālu jaunas partijas veidotāju un dibinātāju," sacīja Ījabs. "Viņš ir arī samērā populārs ar savu nosvērto un kompetento uzstāšanās manieri."

Viņš arī norādīja, ka svarīgāks ir jautājums, vai jaunu partiju būtu gudri veidot tieši šobrīd, jo līdz nākamajām vēlēšanām ir "ļoti ilgs laiks".

"Ja runājam par to, vai Štokenbergs atgriezīsies Saeimā kā neatkarīgais deputāts, un tur sāks pulcināt ap sevi cilvēkus, kas eventuāli varētu atšķelties no ZZS [Zaļo un Zemnieku savienība] vai "Tautas partijas" un veidot savu frakciju, tas nav atkarīgs tikai no Štokenberga, bet gan no turpmākās politiskās dzīves attīstības," norādīja Ījabs.

Ja Aigara Kalvīša (TP) valdība ies uz tik plašu konfrontāciju ar sabiedrību un citiem politiskajiem spēkiem, vardarbīgi mēģinot "dabūt cauri" nākamā gada budžetu, kā arī atbrīvot no amata Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāju Aleksejs Loskutovu, Saeimā atradīsies cilvēki, kuriem šāds darbības stils būs nepieņemams, uzskata Ījabs.

Nav gan zināms, vai tie varētu būt viens vai divi cilvēki, vai arī desmit līdz 15, sacīja Ījabs. Viņaprāt, valdības vadītājs ir gatavs "iet uz konfrontāciju", un tādā gadījumā opozīcija radīsies arī TP rindās. "Štokenbergs un Pabriks ir tikai pirmās bezdelīgas," uzskata Ījabs.

Arī sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" direktors Arnis Kaktiņš uzskata, ka sabiedrībā ir pieprasījums pēc jaunas politiskās partijas, un neizbēgami jāparādās arī piedāvājumam.

"Ja mēs kopumā skatāmies uz sabiedrības noskaņojumu, vēlme pēc kaut kā jauna, kas ar vienu rokas vēzienu atrisinātu visas Latvijā sabriedušās problēmas, ir ļoti, ļoti liela," sacīja Kaktiņš. "Kopš neatkarības atgūšanas, šāda vēlme, lielāka vai mazāka, ir bijusi visu laiku, un iepriekšējās vēlēšanas bija savdabīgs izņēmums, kad nebija jaunas politiskās partijas."

Sabiedriskās domas aptauju dati liecina, ka ļoti liela daļa sabiedrības ir vīlusies visās partijās, kuras šobrīd ir gan pie varas, gan opozīcijā, līdz ar to vieta jaunai partijai ir, sacīja Kaktiņš, neizslēdzot iespēju, ka Štokenbergs varētu būt viens no magnētiem, ap kuru šī jaunā partija varētu veidoties.

Viņš arī norādīja, ka parasti vēlētāji neklasificē partijas labējos, kreisajos, centriskajos vai puscentriskajos spēkos, un šie termini lielākoties ir pašu politologu un partiju ieviesti.

"Ja skatāmies no pieprasījuma, nebūtu pareizi sākt ar klasifikāciju, jo pieprasījums ir pēc cilvēkiem, kuri vēlētos un spētu ieviest valstī kārtību," sacīja Kaktiņš. "Ja vēlētāji šiem cilvēkiem uzticas, tad nav svarīgi, kādu marķējumu šai partijai uzliek."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!