Foto: AFI
Nākamā gada rudenī paredzētajās Saeimas vēlēšanās "jauno spēlētāju" izredzes atkarīgas no komandas un politiskā piedāvājuma, pauž aptaujātie eksperti.

Politologiem ir dažādi viedokļi par jauno politisko spēku iespējām iekļūt parlamentā, un to izredzes ir grūti prognozēt, pirms zināma komanda, kas startēs vēlēšanās, un arī precīzs partijas piedāvājums.

Politoloģe Iveta Kažoka norādīja, ka saistībā ar nākamgad gaidāmajām 12.Saeimas vēlēšanām ir vesela virkne nezināmo, kas visvairāk saistīti ar ekspremjera Einara Repšes partiju vai kādām jaunām iniciatīvām no RP biedru puses.

Saistībā ar iespēju dibināt partiju jāatceras, ka "jauns un nezināms" vēl nav pievilcības faktors, skaidroja politoloģe. Jaunajam politiskajam spēkam jāpiedāvā kaut kas ļoti pārliecinošs. Eksperte arī atgādina līdzšinējo pieredzi un norāda uz partijām, kas pēdējo vēlēšanu laikā ir parādījušās un pēc tam pazudušas, jo nav spējušas gūt vairāk par 1% līdz 2% atbalstu.

Tas nozīmē, ka partijām jāatrod "notis, kas tieši pašlaik un nākamgad rezonēs ar vēlētājiem, un jāpiedāvā maksimāli spēcīgs piedāvājums, lai varētu konkurēt ar pašreizējām partijām", pauž Kažoka. Tomēr ekonomiskas izaugsmes apstākļos vēlētāji parasti nav noskaņoti pārdomāt un balsot par kādiem citiem politiskajiem spēkiem, piebilst politoloģe.

Lai kāds jauns piedāvājums "izsistu vietu uz politiskās skatuves", vajadzīgs kaut kas ļoti pārliecinošs. Iepriekš prognozēt šādu jaunu partiju izredzes ir ļoti sarežģīti, nezinot par kādu konkrēti ieceri tiek runāts, pauda Kažoka.

Repšes politiskā spēka iespējas pārvarēt 5% barjeru ir ļoti atkarīgas no tās komandas un sejām, ko tā piedāvās. "Esmu ļoti skeptiska par paša Repšes politisko vilkmi un spēju, bet, ja pievienotos cilvēki, kas neizskatītos pēc marionetēm un paši piedāvātu jautājumus, kas uzrunā vēlētājus, - viss var notikt," akcentēja politoloģe.

Viņa norādīja, ka pašreizējais Repšes biedrības "Latvijas attīstībai" paustais ir uz "lielo biznesu orientēts", līdz ar to rodas jautājums, vai Latvijas vidējais vēlētājs būs gatavs šādā piedāvājumā ieklausīties.

Savukārt politologs Juris Rozenvalds norāda, ka par Repšes iespējamo partijas dibināšanu ir grūti spriest, tomēr līdz šim izskanējusī informācija liecina, ka tā varētu mēģināt uzņemties darbošanos politiskajā centrā. Ap Repši pulcējušos uzņēmēju aprindas saprot, ka ar stingru etnisko stāju tālu nevar tikt, tāpēc plāno piedāvāt lokanāku pieeju, tajā pašā laikā saglabājot latviešu vērtības.

Šeit ir izdevīgs gadījums, kad par Repšes nacionālo stāju diezin vai būs īpašas šaubas, ņemot vērā arī viņa darbību Latvijas Nacionālās neatkarības kustībā atmodas laikā, akcentēja politologs. Lai izteiktu prognozes par iespējamā politiskā spēka panākumiem, ir jāskatās, kāds būs tā piedāvājums un kādi cilvēki tajā darbosies. Tāpat jāvēro, kas notiks ar RP, kas pieteica ievirzi uz tilta veidošanu starp kopienām. Tā ir tā niša, ko daļēji varētu mēģināt aizņemt Repšes partija, skaidroja Rozenvalds.

Politologs Ivars Ījabs pauž, ka ekspremjera jaunveidojamajai partijai aiz muguras stāv lieli resursi, tāpēc viņi varētu kaut kādā veidā tikt parlamentā. Viņam ir savi atbalstītāji, un jāpiekrīt uzskatam, ka Repšem piemīt harisma. "Grūti pateikt, kas no tā beigās sanāks, jo to ietekmēs vairāki lielumi." Varētu notikt sacenšanās ar "Vienotību" par daļu elektorāta, tomēr ekspremjera partijas tapšana vēl ir embrionālā stadijā un konkrētāk varēs runāt tad, kad sāks veidoties viņu programma un kandidātu liste.

Repše ar sabiedrotajiem cenšas "iztaisīties par jauniem jātniekiem baltā zirgā", kas visu sakārtos. Bet tad, kad būs jāiesaistās reālā cīņā ar pašreizējās varas turētājiem, viņiem būs jāatbild uz ļoti nepatīkamiem jautājumiem. Pirmkārt, ko tad viņi darīs ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC). Ījabs prognozē, ka "beigās viņi būs spiesti atbildēt, ka koalīcijā ar SC neies".

"Otrkārt, vai nav maķenīt dīvaini runāt par Latvijā pastāvošo valsts iekārtu ar tādām distancētām skumjām, ja Repše un Edgars Jaunups no 2002.gada līdz 2010.gadam ir intensīvi piedalījušies šīs sistēmas veidošanā. Jājautā, kādas tiesības viņiem ir iztaisīties par kaut ko jaunu un neredzētu," pauda politologs.

Komentējot bijušās valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas iespējamo ienākšanu politikā, Rozenvalds norādīja, ka šāda soļa speršana varētu būt par vēlu, jo nevar teikt, ka viņas personība ir tik spoža, kā bija agrāk. Nav izslēgts, ka šāda rīcība varētu raisīt pozitīvas reakcijas, bet tās būtu ierobežotas, pauda politologs.

Ījabs skaidroja - ja Latvijas politikā ar "labi" tiek saprastas 10 līdz 15 vietas parlamentā, tad nākamgad "labi" būs "Vienotībai", Repšes jaundibināmajai partijai un arī jaunveidojumam, kurš varētu ienākt ar bijušo valsts kontrolieri. Viņš gan norādīja, ka Sudrabas plāni attiecībā uz iesaistīšanos politikā nav skaidri zināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!