Trūkst informācijas par jaunievēlēto Saeimas priekšsēdētāju - Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputātu Gundaru Daudzi. Tas ir kārtējais apliecinājuma tam, ka Latvijas politiskā spēle tiek veidota kaut kur citur, ne Saeimā, un apliecinājums tam, ka ZZS rindās "rezervistu soliņš" ir ļoti īss.
Šādas atziņas aģentūrai LETA pauda eksperti, komentējot Daudzes ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētāja amatā.

Politologs Ivars Ijabs norāda, ka šāds gājiens ir kārtējais apliecinājums tam, ka Latvijas politiskā elite "noplicinās". "Par valsts otro amatpersonu kļūst cilvēks bez nopietnas politiskās pieredzes un reputācijas. Jautājums ir par to, kāpēc ZZS tieši šis kandidāts bija jāizvirza," saka Ijabs, piebilstot, ka ZZS nespēj domāt ilgtermiņa perspektīvā, bet izvēlas to, kas izdevīgāks.

Politologs norāda, ka tieši premjeram būtu jāuzņemas atbildība par šādu koalīcijas izvēli. "Otrai valsts amatpersonai vajadzētu gan atbilst vispārīgiem principiem, nevis partejiskam izdevīgumam," sacīja Ijabs.

"Trūkst informācijas, lai izvērtētu jauno Saeimas priekšsēdētāju, tik vien ir, cik izskanējis publiskajā telpā," saka sociologs Arnis Kaktiņš. Viņš norāda, ka Daudzes jaunās funkcijas Saeimas priekšsēdētāja amatā nav gluži tas pats, kas pildīt Ministru prezidenta funkcijas, taču "gribas cerēt, ka viņam šādas prasmes būs".

Gan Kaktiņš, gan Ijabs ir viensprātis, ka ZZS "rezervistu soliņš" ir īss un maz cilvēku ar politisko pieredzi. "Tā ir liecība, ka ZZS ir dažu nejaušu cilvēku ekonomisko vajadzību radīta," saka Ijabs.

"Manuprāt, šī kandidāta ievēlēšana par valsts otro amatpersonu ir skandāls. Jau kuru reizi gada laikā augstā amatā tiek iecelts sabiedrībā gandrīz nepazīstams cilvēks ar apšaubāmu politisko aizmuguri. Turklāt atkal bez cita skaidrojuma, kā tikai kādas partijas iegribas," uzsvēra politikas centra "Providus" pētniece un politoloģe Iveta Kažoka.

Viņa norāda, ka vienīgais, kas ir zināms par Daudža līdzšinējo politisko darbību, - viņš ir bijis Aivara Lemberga partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes loceklis un kopš ievēlēšanas Saeimā ne reizi nav uzskatījis par vajadzīgu debatēt parlamenta plenārsēdēs.

"Par laimi, Saeimas priekšsēdētāja amats ir vairāk reprezentatīvs un tur nav iespējams nodarīt lielu kaitējumu valsts interesēm. Jebkurā gadījumā sliktāk par Induli Emsi uzturēt kārtību Saeimas plenārsēdēs diez vai vispār ir iespējams," atzīst politoloģe.

Pēc Kažokas domām, valdošajai koalīcijai būs jāuzņemas visa atbildība, ja "šis politikā nepieredzējušais cilvēks" nodarīs kaitējumu valsts tēlam, gan reprezentējot Saeimu, gan prezidenta prombūtnes gadījumā viņu aizstājot.

Savukārt politologs Andris Runcis uzskata, ka valdība ir parādījusi savu dzīvotspēju. To, cik atbilstošs Daudze ir Saeimas priekšsēdētāja amatam, rādīšot laiks.

Jau ziņots, ka Saeima pirmdien ārkārtas sēdē par jauno parlamenta priekšsēdētāju ievēlēja ZZS frakcijas deputātu Gundaru Daudzi. "Par" Daudzi šodien nobalsoja 52 deputāti, "pret" bija 36 tautas kalpi.

Par pārējiem diviem kandidātiem tika nodots šāds balsu skaits: par opozīcijā esošās partijas "Jaunais laiks" kandidāti augstajam amatam Ingrīdu Circeni - "par" 16 deputāti, "pret" - 72, bet par "Saskaņas centra" piedāvāto pretendentu Jāni Tutinu - "par" 20 deputāti, "pret" - 68 tautas kalpi.

Kopumā deputātiem tika izsniegta 91 balsošanas zīme, balsošanā piedalījās 90 deputāti, par derīgām tika atzītas 88 balsošanas zīmes, bet par nederīgām - divas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!