Ja Ivaram Godmanim (LPP/LC) neizdosies iesaistīt partiju "Jaunais laiks" (JL) jaunās valdības koalīcijā, tad, atgriežoties pie četru partiju veidotas valdības, atstājot ministru amatos lielu daļu iepriekšējās valdības locekļu, tai būs daudz grūtāk pārvarēt sabiedrības neapmierinātību, uzskata portāla "Delfi" aptaujātie eksperti.
Četru "vecās koalīcijas" partiju valdības izveidošana gan nerosinās cilvēkus tūlīt pat rīkot protesta akcijas, taču ilgtermiņā sabiedrības neapmierinātība augs un augs arī atbalsts Satversmes grozījumiem par tiesībām tautai rosināt Saeimas atlaišanu, uzskata laikraksta "Diena" komentāru lapas redaktors Pauls Raudseps.

Socioloģisko pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš norāda, ka pats šādas valdības izveidošanas fakts diez vai kalpos par iemeslu sabiedrības protestiem, taču tik nepārliecinošs risinājums sabiedrības uzticības trūkuma problēmai nozīmē, ka jaunās valdības ministriem "nāksies strādāt ar trīskāršu sparu un enerģiju," lai pierādītu, ka valdība ir mainījusies un ir gatava ieklausīties sabiedrībā. Šis uzdevums būtu daudz vieglāk izpildāms, ja valdībā būtu iesaistīta JL un ministru amati tiktu uzticēti jaunām personālijām, portālam "Delfi" atzina Kaktiņš.

Politologs Jānis Ikstens pauda, ka jaunas, četru iepriekšējās koalīcijas partiju valdības, kurā amatus saglabā liela daļa bijušās valdības ministru, izveidošanās iespēja nav nekas negaidīts, ņemot vērā paša jaunā premjera amata kandidāta izvēli. Ivars Godmanis ir bijis ministrs iepriekšējā, Aigara Kalvīša vadītajā valdībā un politiskās aprindas, kurās viņš atrodas, pēc politologa domām, ir saistītas ar smagiem likumpārkāpumiem, tāpēc "tur neko jaunu nevar sagaidīt". Ikstens atzīmēja, ka atsevišķas nevalstiskās organizācijas pārmet jaunajai valdībai tiesiskuma neiekļaušanu valdības deklarācijas prioritāšu sarakstā. Ikstens atzina, ka šādas izmaiņas valdībā ir tīri "kosmētiskas", tāpēc nebūtu nekāds pārsteigums, ja pēc kāda laika cilvēki atkal "izietu ielās".

Jau ziņots, ka pēc Aigara Kalvīša vadītās valdības demisijas Valsts prezidents Valdis Zatlers nosauca iekšlietu ministru Ivaru Godmani par Ministru prezidenta amata kandidātu, uzdodot viņam izveidot piecu partiju koalīcijas valdību, iesaistot tajā četras iepriekšējās valdības partijas un JL. Tomēr JL līdz šim izvairījās dot skaidru atbildi par to vai partija ir gatava strādāt Godmaņa vadītā valdībā, vispirms vēloties saņemt atbildes uz vairākiem JL svarīgiem jautājumiem. Trešdien JL rosināja pagarināt valdības veidošanas sarunu termiņu, brīdinot, ka pretējā gadījumā neatbalstīs Godmaņa veidoto valdības apstiprināšanu. Tāpat JL ir nosūtījusi atklātu vēstuli Valdim Zatleram, aicinot viņu atrast bezpartejisku premjera amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!