Valdošās koalīcijas izvirzītā prezidenta amata kandidāta ārsta Valda Zatlera iespējas tikt ievēlētam ir augstas, taču arī opozīcijas virzītā jurista Aivara Endziņa izredzes nav bezcerīgas, uzskata aptaujātie eksperti.
Zatlera ievēlēšana ir atkarīga no tā, cik lielā mērā Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) turpmākajā nedēļā spēs mobilizēt savus koalīcijas partnerus un partijas biedrus, uzskata politologs Ivars Ijabs.

Pie noteikta spēku samēra un situācijas Saeimā arī bijušajam Satversmes tiesas priekšsēdētājam Endziņam ir izredzes tikt ievēlētam par Valsts prezidentu, atzina Ijabs.

Viņš norāda, ka konkrētas prognozes paust ir grūti, jo dzīvojam demokrātiskā valstī, tomēr Endziņš pie noteikta spēku samēra un situācijas Saeimā varētu kļūt par Valsts prezidentu.

Šāda iespēja esot atkarīga no tā, kādi notikumi norisināsies turpmākās nedēļas laikā.

Politologs norāda, ka, iespējams, pirmajā kārtā prezidents arī netiks ievēlēts.

Iespēja, ka Zatleru 31.maijā ievēlēs par prezidentu, ir augsta, taču to varētu aizkavēt divi apstākļi, uzskata politoloģe, sabiedriskā politikas centra "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

"Ja Saeimas balsojums būs patiesi aizklāts, tad, iespējams, koalīcijai varētu būt problēmas savākt nepieciešamo 51 balsi. Iespējams, ka tiem Tautas partijas (TP) un Latvijas Pirmās partijas un Latvijas ceļa (LPP/LC) apvienības deputātiem, kas neietilpst "svētdienas piecpadsmitniekā", partijas lēmumu pieņemšanas prakse šķitīs pietiekami pazemojoša, lai par šādā veidā izvirzītu kandidātu nebalsotu," sacīja Kažoka.

Kažoka arī norāda, ka apvienība "Tēvzemei Brīvībai/LNNK" (TB/LNNK) vismaz līdz šim ir bijusi tā koalīcijas partija, kas salīdzinoši vislielāko vērību pievērsusi demokrātijas un pretkorupcijas jautājumiem. Tādēļ, iespējams, ņemot vērā pēdējo dienu Zatlera paziņojumus, ne visi TB/LNNK deputāti būs gatavi šo kandidātu atbalstīt.

"Otrkārt, kādai no koalīcijas partijām "atvērsies acis" un tā sapratīs, ka Zatlera izvirzīšana ir rafinēta vienas partijas kombinācija, kas pārliekus nostiprinās šīs partiju ietekmi koalīcijā," sacīja politoloģe.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta amatam oficiāli tika izvirzīti trīs pretendenti - partijas "Jaunais laiks" Saeimas deputāte Sandra Kalniete, ārsts Zatlers un jurists Endziņš. Kalniete 24.maija vakarā atteicās no kandidēšanas uz augsto amatu un aicināja savus atbalstītājus balsot par Endziņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!