Foto: LETA

Ar bankas revīzijas ekspertīzes veikšanu saistītos izdevumus AS "Reverta" un Privatizācijas aģentūras (PA) prasībā par 141,6 miljonu eiro piedziņu no Valērija Kargina un Viktora Krasovicka segs abi atbildētāji.

Kā norādīja Rīgas apgabaltiesas, kurā tiek izskatīts strīds, preses sekretāre Inta Šaboha, ekspertīze jāveic sešus mēnešus no ekspertīzes izdevumu samaksas brīža. Ar ekspertīzes veikšanu saistītie izdevumi ir jāsedz Karginam un Krasovickim.

Ekspertīzi veiks revidenti Kaspars Rutkis un Armine Movsisjana. Tādējādi tiesvedība tika apturēta līdz ekspertīzes veikšanai un ekspertu atzinumu sniegšanai.

Jau ziņots, ka pērn novembrī civilprasība bija noņemta no izskatīšanas, jo bija iesniegta pretprasība. Savukārt pagājušā gada oktobra beigās apgabaltiesa šajā lietā noraidīja lūgumu par trešo personu pieaicināt Georgiju Krasovicki.

2012.gada oktobrī tika nolemts apturēt tiesvedību lietā saistībā ar vienlaicīgi izskatāmo Kargina un Krasovicka prasību pret valsti par 2008.gadā slēgto ieguldījuma līgumu. Apturot tiesvedību, tika argumentēts, ka otra lieta ir ļoti sarežģīta un tiesai jāsagaida galīgais nolēmums tajā, lai varētu turpināt PA un "Parex bankas" prasības izskatīšanu.

Kargina un Krasovicka pārstāvis Uģis Grūbe iepriekš norādīja, ka 2008.gada 10.novembrī noslēgtajam ieguldījuma līgumam bija absolūti simulatīvs raksturs. Līgums tika noslēgts tikai tāpēc, ka tobrīd netika pieņemts bankas pārņemšanas likums.

"Reverta" un PA no Kargina un Krasovicka vēlas panākt 12 miljonu latu (17,07 miljonu eiro) PA nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu, kā arī piedzīt par labu "Parex" kompensāciju vairāk nekā 82,7 miljonu latu (117,7 miljonu eiro) apmērā un līgumsodu - 4,5 miljonus latu (6,4 miljonus eiro).

No bankas un tās pašreizējā lielākā akcionāra PA puses, izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatēts, ka vairāku pārdevēju, tas ir, Kargina un Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas neesot bijušas precīzas un patiesas.

Kā ziņots, celtajā prasībā abi prasītāji vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu. Saistībā ar 2008.gada 10.novembrī noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto Kargins un Krasovickis ir atbildīgi par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī.

Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē, uz 2008.gada 31.oktobri bija vismaz par 82 miljoniem latu (116,7 miljoniem eiro) lielāki.

Šādi secinājumi izriet no veiktās juridiskās un finanšu izpētes un apstākļu detalizētas analīzes, ko PA uzdevumā ir veikuši piesaistītie finanšu un juridiskie eksperti - auditorfirma "PricewaterhouseCoopers" un zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Bitāns". Kopējais prasību apjoms pret bijušajiem "Parex" akcionāriem, ko tiesā ir pieteikuši "Parex" un PA, pārsniedz 164 miljonus latu (233,3 miljonus eiro).

Valsts "Parex" kapitāldaļas no Kargina un Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. Patlaban "Parex" 83,07% akciju īpašnieks ir PA, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

2010.gada augustā notika "Parex bankas" labo aktīvu pārēja uz jaunizveidoto "Citadele banku". Kopš tā brīža "Parex banka" darbojas kā risinājuma banka, kuras galvenais uzdevums ir valsts ieguldījumu maksimāla atgūšana noteiktajā termiņā. Tagad tai vairs nav bankas licences un tā ir pārdēvēta par "Revertu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!