Foto: PantherMedia/Scanpix
Dzīvnieki pilsētās ieklīst regulāri, taču visbiežāk tas notiek pavasaros un vasaras sākumā, kad dzīvniekiem dzimst jauni mazuļi, aģentūrai BNS pastāstīja Valsts mežu dienesta (VMD) medību daļas vadītājs Jānis Ozoliņš.

Vairākās Latvijas pilsētās pēdējo nedēļu laikā ieklīduši meža dzīvnieki. Šonedēļ Ventspilī gan pilsētas ielās, gan pludmalē manīti vairāki aļņi, savukārt Rīgā, iespējams, pārpeldot Ķīšezeru, Mežaparka teritorijā arī ieklīdis alnis, bet Vienības gatvē žogā bija iesprūdusi stirniņa.

"Šī tendence ir sezonāla, pārnadžu pēcnācēji ieklīst pilsētās, pārvietojas pa ceļiem, jo šajā laikā mātēm dzimst jauni mazuļi un vecie tiek padzīti," paskaidroja Ozoliņš un piebilda, ka situācijas, kad pilsētās ieklīst dzīvnieki, atkārtojas katru gadu.

Visbiežāk no lielajiem dzīvniekiem pilsētās mēdz ieklīst aļņi, kā arī stirnas, savukārt mazāki dzīvnieki, piemēram, lapsas, kādā nomaļākā pilsētas teritorijā mēdz arī dzīvot. Ozoliņš piebilda, ka pilsētās ir gadījies redzēt arī kādu lūsi.

Dzīvnieku ieklīšanu eksperts izskaidroja ar to, ka jaunie dzīvnieki ir nepieredzējuši un neapzinās riskus, kurus tiem var sagādāt pastaigāšanās pa pilsētas ielām.

Ozoliņš uzsvēra, ka visbiežāk dzīvnieki pamet pilsētas teritoriju un atgriežas mežā, taču diemžēl ir novēroti arī gadījumi, kad to pastaiga pa pilsētu ielām beidzas letāli vai arī ar smagām traumām.

"Ir novērots, ka dažkārt dzīvnieki iekļūst ceļu satiksmes negadījumos vai savainojas pilsētā. Bieži vien šie savainojumi ir tik smagi, ka šie dzīvnieki jālikvidē," klāstīja Ozoliņš.

Eksperts arī atzina, ka bieži vien arī atbildīgie dienesti nav sagatavoti, lai atrisinātu jautājumu ar pilsētas teritorijā ieklīdušu dzīvnieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!