Nav zināms, ko Baltijas valstis var sagaidīt no republikāņu kandidāta uz ASV prezidenta amatu Džona Makeina izraudzītās viceprezidentes amata kandidātes - Aļaskas gubernatores Sāras Peilinas, sacīja Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš.

"Viņa pat amerikāņiem ir nezināma, izņemot Aļaskā un starp dažiem republikāņiem. Viņa ir vispār nepazīstama," sacīja eksperts, paužot šaubas, vai viņai starptautiskajā jomā vispār pagaidām ir noteikta pozīcija.

Ārpolitikā Peilina pašlaik esot "tukša lapa", un, pēc Kalniņa domām, viņa izraudzīta, lai radītu interesi un intrigu par Makeina kampaņu. Makeins esot veicis taktisku gājienu iekšpolitiski, bet šim solim neesot saistības ar ārpolitiku.

Kalniņš norādīja, ka Makeins pats ir zinošs ārpolitikā un savu izvēli balstījis uz "rezonansi starp amerikāņu balsotājiem".

Latvijas Institūta direktora vērtējumā, Makeina izvēle ir pilnīgi pretēja demokrātu kandidāta ASV prezidenta amatam Baraka Obamas solim, izvēloties kā viceprezidenta amata kandidātu Džozefu Baidenu, kurš "ir viens no lielākajiem ārpolitikas ekspertiem Vašingtonā" un ir veterāns ārpolitikas jautājumos.

Jau ziņots, ka Makeins par savu līdzbiedri novembrī gaidāmajās vēlēšanās kandidēšanai uz viceprezidentes amatu izvēlējies Aļaskas gubernatori Peilinu, atsaucoties uz avotiem viņa kampaņas štābā, ziņo televīzijas kanāli "Fox" un CNN.

Par negaidīto lēmumu izvēlēties 44 gadus veco Peilinu tika pavēstīts tikai dažas minūtes pirms republikāņu mītiņa, kurā paredzēts oficiāli paziņot par Makeina izvēli.

Minējumi, ka par Makeina līdzbiedri 4.novembra vēlēšanās varētu kļūt uz nacionālās politiskās skatuves relatīvi mazpazīstamā Peilina, parādījās tikai ceturtdien.

Izvēloties pieci bērnu māti Peilinu, Makeins uzņēmies lielu politisko risku un neslēpti mēģina pārvilināt savā nometnē sarūgtinātos Hilarijas Klintones atbalstītājus.

Vienlaikus Peilina varētu uzrunāt konservatīvos, kuri lielā mērā veido galveno republikāņu atbalsta bāzi, jo viņa stingri iestājas pret abortiem, bet vienlaikus atbalsta amerikāņu tiesības uz ieroču nēsāšanu.

Savukārt ar savu jaunību viņa varētu līdzsvarot Makeina vecišķumu - piektdien republikāņu kandidāts uz Balto namu svin savu 72.dzimšanas dienu. Bez tam viņu var uztvert kā svaiga gaisa dvesmu kampaņā, jo viņa līdz šim nav aptraipījusies Vašingtonas politikas virtuvē.

Tomēr atšķirībā no bijušās pirmās lēdijas Klintones, kura demokrātu priekšvēlēšanās zaudēja Barakam Obamam, Peilinai, kas 2006.gadā pirmo reizi kļuva par Aļaskas gubernatori, nav nekādas nacionālā mēroga politikas pieredzes. Šis apstāklis varētu mazināt līdzšinējās Makeina taktikas iedarbību, pārmetot Obamam politiskās pieredzes trūkumu.

Peilinai arī būs grūti sacensties ar Obamas izvēlēto viceprezidenta amata kandidātu Džozefu Baidenu, kuram ir 36 gadus ilga senatora pieredze un kurš šobrīd ir Senāta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs.

Tomēr ziņas par Makeina negaidīto izvēli medijos jau pilnībā aizēnojušas vēl tikai vakar teikto Obamas programmatisko runu, kuru viņš sacīja, Denveras stadionā uzrunājot 84 000 lielu klausītāju pūli.

Peilina ir pirmā sieviete Aļaskas gubernatores amatā, un viņa aktīvi iestājas par naftas ieguves sākšanu Nacionālā arktiskās dabas rezervāta teritorijā, kas ir būtiskākā Makeina enerģētikas politikas sastāvdaļa.

Domājams, ka Peilina palīdzēs Makeinam saglabāt savu disidenta un autsaidera tēlu, jo viņa popularitāti izcīnīja kā dumpiniece un nemiera cēlāja, vēršoties pret korupciju pašas pārstāvētās republikāņu partijas Aļaskas nodaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!