Pašreizējā situācijā nepieciešams veikt izmaiņas nodokļu sistēmā, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un palielinot pievienotās vērtības nodokli (PVN), atzina biedrības "Ekonomistu apvienība 2010" vadītājs Ojārs Kehris.
"Teorētiski tas ir ļoti pareizs priekšlikums pašreizējā situācijā, kad būtu vēlams aplikt ar nodokļiem patēriņu un atbrīvot ražošanu," sacīja Kehris. "Tas gan nav tik vienkārši, jo vispirms jāsaprot, vai tas neprasīs vēl plašākas izmaiņas, turklāt nepieciešami arī rūpīgi aprēķini, par cik procentiem mainīt vienu vai otru nodokli."

Viņš arī norādīja, ka pašreizējā situācijā nodokļu sistēmas maiņa ir politisks jautājums - vai koalīcija ir gatava to ātri mainīt.

"Ja nodokļu sistēma tiek mainīta, tas jādara uzreiz, nevis pakāpeniski," sacīja Kehris, norādot, ka "nekas nav sliktāks par nestabiliem nodokļiem".

Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL) uzskata, ka viens no cēloņiem šobrīd Latvijas tautsaimniecībā vērojamajai izaugsmes nesabalansētībai ir nodokļu sistēmas nepilnības, tādēļ šī sistēma ir fundamentāli jāpārveido.

Ārvalstu investoru skatījumā, IIN likmi vajadzētu pazemināt no 25% līdz 15% un paaugstināt ar nodokli neapliekamo minimumu. Apsverama būtu arī sociālā nodokļa samazināšana. Savukārt PVN būtu jāpaaugstina līdz 20%-22%. Varētu diskutēt par iespēju to diferencēt dažādām precēm, piemēram, pirmās nepieciešamības precēm.

Pēc investoru domām, jāpaaugstina akcīzes nodokļu likmes degvielai, alkoholam un tabakai, turpinot pakāpenisku nodokļu pieaugumu arī pēc tam, kad tiks izpildītas Eiropas Savienības pievienošanās līgumos noteiktās normas.

Tāpat straujāk jātuvina tirgus vērtībai nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanas bāze - kadastrālās vērtības - un jāapliek ar NĪN privātpersonām piederošās dzīvojamās platības, uzskata ĀIPL.

ĀIPL priekšlikumi nodokļu sistēmas pilnveidošanai tiks vērtēti Latvijas ekonomikas stabilizācijas plāna izstrādes procesā, aģentūrai LETA sacīja darba grupas vadītājs premjers Aigars Kalvītis (TP).

Viens no ekonomikas stabilizācijas plāna izstrādes darba grupas diskusiju tematiem būs tieši nodokļu politika, un šajā kontekstā tiks vērtēti arī ĀIPL priekšlikumi.

Valdība vēlas apzināt pēc iespējas plašāku ekspertu viedokļu spektru tautsaimniecības uzlabošanai, tāpēc iesaistīties darba grupas darbā aicināti arī ārvalstu investori, aģentūrai LETA sacīja premjera padomnieks Arno Pjatkins.

Latvijas ekonomikas stabilizācijas plāns tiks apkopots un izstrādāts līdz 18.decembrim, kad ar to iepazīsies valdība.

Valdības vadītājs pēc pirmās darba grupas sēdes uzsvēra, ka viens no efektīvākajiem instrumentiem ir sabalansēts valsts budžets ar zināmu pārpalikumu, kura izveidei valdība velta visas pūles un kas tiks arī sagatavots.

Nolemts, ka papildus tiks veidotas darba grupas pie Ekonomikas un Finanšu ministrijām, kurām būs jāizstrādā priekšlikumi saistībā ar eksporta veicināšanu, ražošanas attīstību, tekošā konta deficīta mazināšanu un citiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!