Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija uzskata, ka Eiropas vienotās valūtas nosaukumam latviešu valodā tomēr būtu jābūt "eiro", nevis "eira".
Jau ziņots, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Terminoloģijas komisija vienotās Eiropas valūtas nosaukumu lietošanai latviešu valodā apstiprinājusi sieviešu dzimtes lokāmā formā "eira".

Kā norādīts VVC izplatītajā paziņojumā, ekspertu komisija savā sēdē aprīlī atzinusi, ka šajā jautājumā pastāv atšķirīgi viedokļi un joprojām turpinās sabiedrības diskusija, tādēļ lēmuma pieņemšana nav uzskatāma par lietderīgu. Eksperti uzskata, ka vārds "eiro" jau ir iedzīvojies, tāpēc nav nekādas nepieciešamības to mainīt.

VVC arī atgādina, ka Terminoloģijas komisijai saskaņā ar nolikumu ir pienākums jautājumos, kas skar plašas sabiedrības intereses vai pārsniedz kādas konkrētu nozari, pirms terminu apstiprināšanas konsultēties ar VVC Latviešu valodas ekspertu komisiju, taču tas šajā gadījumā nav darīts.

Paziņojumu parakstījusi VVC Latviešu valodas ekspertu komisijas priekšsēdētāja Daina Nītiņa, VVC direktors, ekspertu komisijas loceklis Agris Timuška, Valsts valodas komisijas priekšsēdētājs, ekspertu komisijas loceklis Andrejs Veisbergs un Valsts valodas aģentūras direktors, ekspertu komisijas loceklis Jānis Valdmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!