Foto: LETA

Kamēr ekspremjers un "Jaunā laika" pamatlicējs Einars Repše dibina jaunu biedrību un varētu atkal mesties aktīvajā politikā, tikmēr citi vecās gvardes politiķi mēģina peldēt mierīgākos ūdeņos, piemēram, "zaļzemnieks" Indulis Emsis pievērsies konsultāciju biznesam, bet Māris Gailis grasās veidot jaunu televīzijas kanālu, pirmdien raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Avīze vēsta, ka kādreizējais premjers Indulis Emsis par atgriešanos politikā nedomājot. To sarunā ar "Neatkarīgo" apliecināja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līderis Augusts Brigmanis, kurš ar Emsi uzturot draudzīgas attiecības. Emsis, kurš ir habilitētais bioloģijas doktors, pievērsies savai jomai un konsultāciju biznesam.

Pēc politiskā fiasko lielpilsētas eliti pret lauku biznesu nomainījusi arī trekno gadu Tautas partijas (TP) trijotne, t.i., Aigars Kalvītis, Atis Slakteris un Gundars Bērziņš

Kādreizējais zemkopības, aizsardzības un finanšu ministrs Atis Slakteris (TP) Codes pagastā savai saimniecībai Mālnieki piederošajā laivu novietnē plāno attīstīt bērniem paredzētu ūdenssporta klasi. Līdzīgus karjeras pavērsienus piedzīvojis arī kādreizējais veselības ministrs Gundars Bērziņš (TP), kura īpašumā ir zemnieku saimniecība "Delles". Ar 774 000 latu lielu kapitālu tā ierindojas 27.vietā Latvijas vērtīgāko zemnieku saimniecību sarakstā, pēdējos gados strādājot ar vismaz 100 000 latu lielu peļņu.

TP ekspremjers Aigars Kalvītis politiķa uzvalku nomainījis pret sporta funkcionāra karjeru. Kopš 2010.gada A. Kalvītis ir hokeja kluba "Rīgas Dinamo" valdes priekšsēdētājs.

Viens no ekscentriskākajiem ekspremjeriem Māris Gailis plašākai publikai saistās ar divus gadus ilgo ceļojumu apkārt pasaulei ar jahtu "Milda". Bijušais premjerministrs savulaik nekustamo īpašumu darījumos zaudēja apmēram 10 miljonus latu, taču savu neordināro domāšanu Gailis joprojām nav mainījis. Tuvākā nākotnē viņš solās attīstīt Ēberģes hidroelektrostaciju un veidot jaunu televīzijas kanālu, vēsta "Neatkarīgā".

Par bagātu cilvēku, kuru Latvija un tās politika vairs neinteresējot, kļuvis Floridā dzīvojošais uzņēmējs Vilis Krištopans. Tikmēr ekspremjeram Valdim Birkavam – gluži pretēji – naudas lietās nav īpaši veicies. 2006.gadā V. Birkavs iekūlās pamatīgos parādos, kad, paņēmis kredītu bankā, no uzņēmēja Gata Saknīša par vairāk nekā diviem miljoniem latu iegādājās četrus zemesgabalus Latgalē. Vēlāk atklājās, ka zemesgabalu tirgus vērtība neatbilst samaksātajai summai, un 2009.gada decembrī parādu dēļ arestēja Birkava bankas kontus. Pērn pavasarī Rīgas apgabaltiesa apmierināja "Hipotēku un zemes bankas" prasību par zaudējumu piedziņu un Birkavam bija jāšķiras no mājas Jūrkalnē.

Daudzi ietekmīgi Latvijas politiķi ir palikuši lielās politikas tuvumā ungaida savu nākamo zvaigžņu stundu. Politiskās karjeras ziņā neveiksmīgs gadsizvērties kādreizējam aizsardzības un ārlietu ministram Ģirtam ValdimKristovskim (V), kurš nupat ir kļuvis par sava partijas biedra, Eiropas Parlamenta (EP)deputāta Kārļa Šadurska palīgu.

Arī divreiz premjera krēslā pabijušais Ivars Godmanis strādā par EP deputātu. Maz laika Latvijā pavada bijušais EP deputāts GuntarsKrasts, kurš pēc aiziešanas no "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" izveidoja apvienību "Libertas.lv"un no tās startēja EP vēlēšanās, taču nespēja pārliecināt vēlētājus. Pēc politiskāskarjeras beigām Latvijā Krasts strādā Apvienoto Nāciju un Eiropas Savienībasprojektā Moldovā par valdības padomnieku, tā "Neatkarīgā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!