Foto: Mārtiņš Purviņš, DELFI

Spītējot laika apstākļiem, pagājušajā nedēļā no Latgales Rīgā veiksmīgi nogādāta donora sirds un veikta šogad pirmā šī orgāna transplantācija smagi slimam pacientam, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

LTV vēsta, ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārsti 9. martā veikto sirds pārstādīšanas operāciju jau nodēvējuši par "ekstrēmāko transplantāciju līdzšinējā vēsturē".

Ziņa par donoru saņemta 8. martā, kad laukā "zemi ar debesīm sagrieza arī necaurbraucams putenis", taču no Rīgas ārsti un māsas devušies uz Latgali, lai no turienes ar Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku helikopteru galvaspilsētas slimnīcā transplantācijai nogādātu sirdi, ziņo LTV.

Arī pacients, kuram donora sirds bijusi paredzēta, Rīgā nogādāts no Latgales – viņš ir no Rēzeknes puses, un trakajā putenī viņu uz Rīgu vedis znota draugs.

Ja ķirurgu komanda no Rīgas brauktu pārāk ilgi vai ja sirdi atvestu par vēlu, būtu zaudēts gan donora orgāns, gan iespēja to pārstādīt smagi slimam pacientam. Tāpat neesot bijis zināms, vai putenī helikopters lidos, taču putenis pierimis brīdī, kad atceļā bija gatavi doties ārsti, ziņo LTV.

"Bija bailīgi. Kopš tās sirds izņemšanas ir četru stundu laikā tā jāpaņem. Ķirurgiem atkal ātri jānokļūst mūsu slimnīcā," LTV teikusi perfuzioniste Ilze Rubene.

"Nezinājām, vai būs aviācija, jo ar auto nepagūtu. Uzdevums ar daudziem nezināmajiem," LTV teicis "stradiņu" virsārsts akūtajā sirds ķirurģijā Uldis Strazdiņš.

LTV vēsta, ka kardioķirurgi uzsvēruši – Latvijā, līdzīgi kā citās valstīs, ir divas lielas problēmas, kas saistītas ar orgānu pārstādīšanu – trūkst donora orgānu un nav atpazīti visi, kam nepieciešama šī operācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!