Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēc naktī piedzīvotas spēcīgās vētras "Sadales tīkla" un "Latvenergo" brigādes aktīvi strādā, lai atjaunotu elektrības padevi klientiem. Līdz pulksten 10:0 no rīta tika atjaunota elektroenerģijas piegāde Ventspils apkārtnē, bet bez elektrības bija vēl 70 000, portālu "Delfi" informēja "Sadales tīkls".

Spraigs bojājumu novēršanas darbs noris visā Latvijā, bojājumu novēršanā iesaistītas 408 brigādes. Jau naktī AS "Sadales tīkls" ir izsludinājis masveida bojājumu situāciju, lai mobilizētu un iesaistītu visus darbiniekus bojājumu lokalizēšanā un novēršanā. Vētras dēļ naktī bez elektrības palika 100 000 mājsaimniecību.

Kopš plkst. 7:00 vētras skartajos reģionos strādā lielāks cilvēku skaits nekā ikdienā, kā arī tiek nodrošinātas visas materiālās rezerves – balsti, elektrolīniju vadi un citi materiāli, lai efektīvi novērstu bojājumus. Ir piesaistītas visas pieejamās tehnikas vienības – kvadricikli, traktori, pacēlāji un citas. AS "Sadales tīkls" pārstāvji reģionos sazinās ar vietējām pašvaldībām, lai informētu par elektroapgādes atjaunošanu un, ja nepieciešams, nodrošinātu ar ģeneratoriem sociāli jutīgus objektus. Šorīt jau ģenerators piegādāts Strenču slimnīcai.

Galvenie bojājumu iemesls ir lūstoši koki, kas krītot pārrāvuši elektrolīniju vadus.

Sprieguma atjaunošana klientiem notiek prioritārā secībā – vispirms elektroapgāde tiek atjaunota sabiedriskas nozīmes objektiem – slimnīcām, skolām, bērnudārziem, ražošanas objektiem, kā arī tajās līnijās, kurās ir pieslēgti daudzi lietotāji.

AS "Sadales tīkls" informē, ka otrdien vētras skartajos reģionos varētu būt vērojama nepastāvīga elektroapgāde, tas skaidrojams ar to, ka elektrotīkla dispečeri aktīvi veic pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas drīzāk atjaunotu elektroapgādi pēc iespējas lielākam klientu skaitam.

Savukārt "Latvenergo" informēja, ka spēcīgā vētra nav nodarījusi postījumus valsts maģistrālajai elektroapgādei 330 kV (kilovoltu) pārvades līnijās. Taču pilnīgā vētras seku novēršana elektroapgādē noritēs vairākas dienas, informēja "Latvenergo".

AS "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks norāda, ka spēcīgais vējš un vētra Baltijas valstīs visvairāk ir skārusi tieši Latviju - Lietuvā ir atslēgusies viena 110 kV pārvades līnija, Igaunijā - piecas 110 kV augstsprieguma līnijas, bet Latvijā avārijas atslēgumi bija divpadsmit 110 kV elektropārvades līnijās, kas izraisīja arī apakšstaciju atslēgšanos un elektropiegādes traucējumus, visvairāk Ventspilī, Ventspils rajonā un Kuldīgā. Līdz pulksten 11:00 elektroenerģijas piegāde apakšstacijām jau ir atjaunota un notiek darbs pie 110 kV līniju bojājumu novēršanas un to darbības atjaunošanas.

Aktīvi darbi notiek elektroapgādes atjaunošanai Ventspilī – plkst. 8.53 tika uzsākta augstsprieguma piegāde no stacijas "Grobiņa", kas daļēji jau tika veikta no jaunizbūvētās Kurzemes loka līnijas.

Šobrīd jau ir atjaunota 6 līniju darbība, kā arī spriegums jau ir atjaunots un nodrošināts vairākās apakšstacijās –Ventspils, Venta, Ventspils nafta, Ventamonjaks, Alsunga, tādējādi būtiski samazinot bojājumu skaitu.

Bojājumu novēršanā ir iesaistīts AS "Latvijas elektriskie tīkli" speciālistu personāls 70 cilvēku sastāvā, kas veic remontdarbus apakšstacijās. Stundas laikā tiks uzsākta līniju papildus apsekošana ar helikopteru.

Tā kā nopietni bojājumi ir ne tikai Kurzemē, bet visā valsts teritorijā, elektroapgādes situācijas normalizācija prasīs vairākas dienas. Tiek strādāts, lai prioritāri novērstu 110 kV līniju bojājumus, kās tālāk var padot spriegumu 20 kV tīklā. Paralēli notiek 20 kV tīkla apsekošana, bojājumu lokalizācija un novēršana. Prognozējams, ka sprieguma atjaunošana visā sadales tīklā, ieskaitot visus 0,4kV pieslēgumus, var aizņemt vairākas dienas, jo bojāto līniju apjoms ir ievērojams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!