Foto: DELFI

Daļa Rīgas otrdienas rītā palika bez elektrības. Elektroapgādes traucējumu iemeslus preses konferencē skaidroja uzņēmuma "Augstsprieguma tīkls" valdes priekšsēdētājs Varis Boks un tai bija iespējams sekot tiešraidē portālā "Delfi".

Kā žurnālistiem sacīja Boks, tāds notikums, kā otrdien Latvijas elektroapgādē nav bijis ilgus gadus – bojāta kabeļa līnija. Šobrīd ir aizdomas, ka kabeļa izolācijas materiālā varētu būt bijis kāds defekts, visticamāk, salaiduma vietā.

Jaudas, kas iet pa šādu kabeli ir milzīgas, tāpēc sadales akā bijis neliels īssavienojums – "neliels sprādziens", stāstīja Boks.

Kabeļa bojājums bijis rajonā pie Zemitāna tilta, pie "Jaunās Teikas" un LMT ēkas. Patlaban konkrētā līnija ir atslēgta remontam. Pēc viņa teiktā, bojātā kabeļa remonts prasīs pāris nedēļas.

Bojājuma iemesls bijis vai nu pēdējo dienu intensīvās lietavas, vai zibens spēriens, taču precīzi to varēs pateikt pēc tam, kad eksperti būs pabeiguši pārbaudes.

Tas bijis liels pārbaudījums elektrotīklu lietotājiem Rīgā un Pierīgā, kā arī bija iespējams pārliecināties, cik gatavi mēs esam šādiem notikumiem, kā darbojas elektroierīces un cik tās gatavas šādiem pēkšņiem elektroapgādes padeves pārrāvumiem.

Pēc Boka teiktā, tāds incidents, kā šodien, vairs atkārtoties nevar.

Jau vēstīts, ka otrdienas rītā liels atslēgto klientu skaits bija Rīgā un Rīgas reģionā, kā arī Limbažu, Siguldas un Ogres apkaimēs. Rīgā rīta pusē nedarbojās luksofori, kā arī apstājās tramvaji un daļa trolejbusu, kā arī tika traucēta daļas elektrovilcienu kustība.

Savukārt uzņēmumā "Rīgas ūdens" paziņoja, ka elektrības padeves traucējumu dēļ radies pārtraukums dzeramā ūdens sūkņu stacijas "Baltezers" darbībā un tādēļ Daugavas labajā krastā iespējami ūdens uzduļķojumi.

Kā iepriekš informēja "Augstsprieguma tīklā", pulksten 9.38 tika reģistrēts tehnoloģisks traucējums uzņēmuma 330 kV (kilovoltu) elektrotīklā – atslēdzās 330 kV kabelis starp TEC1 un Imantas apakšstaciju, tādējādi izraisot pārslodzi 110 kV tīklā.

Elektroapgādes traucējumi bija vairāk nekā 160 000 klientu.

Pulksten 10.40 tehnoloģiskais bojājums tika novērsts, lielākai daļai atjaunota elektroapgāde, bet pulksten 11.14 tika pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un atjaunota elektroapgāde no pārvades tīkla puses.

Savukārt uzņēmumā "Sadales tīkls" informēja, ka augstspriegumu tīkla bojājumu rezultātā tika traucēta "Sadales tīkla" lokālo iekārtu darbība Rīgā – Teikas un Sarkandaugavas apkaimē.

Tikmēr Valsts izglītības satura centrā (VISC) apliecināja, ka elektroapgādes traucējums būtiski neietekmēja 12. klašu latviešu valodas centralizētā eksāmena norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!