Foto: Publicitātes attēli

Otrdien, ap plkst. 21.00 elektroapgāde nokrišņu un vēja dēļ traucēta aptuveni 25 000 klientiem, visvairāk Latvijas Austrumu daļā – Balvu, Rēzeknes, Daugavpils novados, informē "Sadales tīkls".

Uzņēmums ziņo, ka, saglabājoties vēja brāzmām un negaisam, tā operatīvās izbraukumu brigādes turpina darbu pastiprinātā režīmā, lai atjaunotu klientu elektroapgādi vietās, kur tā traucēta. Iedzīvotājiem jāievēro elektrodrošība.

Vislielākais atslēgto klientu skaits ir Ludzas un Krāslavas novadā, jo spēcīgā pērkona negaisa dēļ bez sprieguma ir Ludzas 110 kV (kilovoltu) apakšstacija un divas 110 kV līnijas. Jau uzsākts aktīvs darbs, lai atjaunotu elektroenerģijas piegādi šajās maģistrālajās līnijās. Tiklīdz tas būs izdarīts, lielai daļai klientu šajos novados elektroapgāde tiks atjaunota.

Elektroenerģijas piegādes traucējumi vērojami arī Vidzemē – Valmieras un Rūjienas apkaimē un valsts Dienvidu daļā – Bauskas novadā. AS "Sadales tīkls" dispečeru apkopotā informācija liecina, ka bojājumi elektrotīklā, spēcīgā lietus un negaisa dēļ, rodas un tiek arī novērsti, atbilstoši vētras pārvietošanās ceļam.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas informācija liecina, ka joprojām vietām gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām 20-24 m/s, stiprām lietusgāzēm, iespējama arī lielgraudu krusa. Tiek prognozēts, ka stiprs pērkona negaiss saglabāsies arī naktī uz trešdienu.

Raksturojot vēja, lietus un zibens izraisītos elektrotīkla bojājumus, visvairāk ir gadījumi, kad tiek lauzti elektrolīniju balsti, kā arī nolauzti koki un zari, kas krītot pārrauj elektrolīniju vadus. Spēcīgais negaiss dažviet rada elektrolīnijas atslēgšanos, jo nolauzti atsevišķi zari, kas vēja ietekmē aizķeras elektrolīniju vados un izraisa avārijas atslēgumu elektrotīklā.

Šobrīd elektroenerģijas piegādes atjaunošanas darbos ir iesaistītas 69 brigādes, 35 no tām tieši valsts Austrumos. Lai darbs notiktu raitāk, elektroenerģijas piegādes atjaunošanas darbos tiek piesaistīti arī darbuzņēmēji – elektromontāžas uzņēmumi.

Avārijas atslēgumu gadījumā, lai nodrošinātu elektrodrošību atjaunošanas darbu laikā, elektromontieriem ir papildus jāatslēdz elektrolīnijas posmi un jānodrošina elektroapgāde no citām transformatoru apakšstacijām, tāpēc ir laika periodi, kad bez sprieguma palikušo klientu skaits ir svārstīgs. Kad kāds no vidējā sprieguma bojājumiem ir novērsts, elektroapgāde tiek atjaunota plašākam klientu lokam.

Darbu apgrūtina laika apstākļi, jo zibens laikā bojājumi netiek novērsti – tas apdraud darbinieku dzīvību!

Uzņēmums aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un ziņot par bīstamām situācijām Klientu servisam pa diennakts bezmaksas tālruni 80200404.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!