Foto: LETA

330 kV kabelī, kura īssavienojums otrdien, 9. jūnijā, izraisīja elektroenerģijas piegādes pārtraukumu, ir pamatizolācijas bojājums, konstatējuši "Augstsprieguma tīkls" (AST) eksperti, veicot vairāk nekā 30 mērījumus kabeļlīnijā.

"AST eksperti kopumā veikuši 33 dažādus mērījumus, tajā skaitā pretestības mērījums katrai kabeļlīnijas fāzei, starp kabeļlīnijas dzīslu un ārējo apvalku, dielektrisko zudumu un kapacitātes mērījumus, kā arī citus. Šīs nedēļas laikā plānots atrakt kabeli, lai konstatētu bojājumu apjomu," plašāk stāsta AST valdes priekšsēdētājs Varis Boks (redzams titulbildē).

Kā iepriekš ziņots, otrdien, 9.jūnijā, plkst. 9.34 tika reģistrēts tehnoloģisks traucējums AST 330 kilovoltu (kV) elektrotīklā – atslēdzās 330 kV kabelis starp TEC-1 un Imantas apakšstaciju. Kabeli no strāvas pēc īssavienojuma 80 milisekunžu laikā atslēdza tīkla automātika un nostrādāja tīkla dalīšanas automātikas un pārslodzes aizsardzības, 110 kV tīkls sadalījās, kā rezultātā tika traucēta patērētāju elektroapgāde.

Bez sprieguma no pārvades tīkla puses palika 27 apakšstacijas. Traucēta elektroapgāde bija daļai Rīgas, Daugavas labajā krastā, Rīgas apkārtnē, Limbažos, Siguldā, Saulkrastos, Skultē, Carnikavā.

Operatīvi tika uzsākta elektroapgādes atjaunošana, pakāpeniski atjaunojot elektroapgādi 110 kV tīklā. Plkst. 10.40 tika atjaunota lielākā daļa apakšstaciju darbība Rīgā un Latvijā, plkst. 11:14 pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un atjaunota elektroapgāde no pārvades tīkla puses visā Latvijā.

"Delfi" jau rakstīja, ka otrdienas rītā liels no elektroapgādes atslēgto klientu skaits bija Rīgā un Rīgas reģionā, kā arī Limbažu, Siguldas un Ogres apkaimēs. Rīgā rīta pusē nedarbojās luksofori, kā arī apstājās tramvaji un daļa trolejbusu, kā arī tika traucēta daļas elektrovilcienu kustība.

"Augstsprieguma tīkla" valdes priekšsēdētājs Varis Boks žurnālistiem sacīja, ka tāds notikums, kā otrdien Latvijas elektroapgādē nav bijis ilgus gadus – iespējams, spēcīgo lietavu vai zibens spēriena dēļ bojāta kabeļa līnija. Šobrīd ir aizdomas, ka kabeļa izolācijas materiālā varētu būt bijis kāds defekts, visticamāk, salaiduma vietā.

Jaudas, kas iet pa šādu kabeli ir milzīgas, tāpēc radies pat neliels sprādziens un sadales akā bijis neliels īssavienojums, stāstīja Boks.

Kabeļa bojājums bijis pie Zemitāna tilta, pie "Jaunās Teikas" un LMT ēkas. Patlaban konkrētā līnija ir atslēgta remontam. Pēc viņa teiktā, bojātā kabeļa remonts prasīs pāris nedēļas.

Kā iepriekš informēja "Augstsprieguma tīklā", pulksten 9.38 tika reģistrēts tehnoloģisks traucējums uzņēmuma 330 kV (kilovoltu) elektrotīklā – atslēdzās 330 kV kabelis starp TEC1 un Imantas apakšstaciju, tādējādi izraisot pārslodzi 110 kV tīklā.

Elektroapgādes traucējumi bija vairāk nekā 160 000 klientu.

Pulksten 10.40 tehnoloģiskais bojājums tika novērsts, lielākai daļai atjaunota elektroapgāde, bet pulksten 11.14 tika pilnībā atjaunots 110 kV tīkls un atjaunota elektroapgāde no pārvades tīkla puses.

Savukārt uzņēmumā "Sadales tīkls" informē,ja ka augstspriegumu tīkla bojājumu rezultātā tika traucēta "Sadales tīkla" lokālo iekārtu darbība Rīgā – Teikas un Sarkandaugavas apkaimē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!