Foto: LETA

No šā gada 1.aprīļa pašvaldībām plānots piešķirt mērķdotācijas dzīvokļa pabalstu izmaksas nodrošināšanai, atgādina Labklājības ministrija (LM).

LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče norāda, ka mērķdotācijas paredzēts piešķirt saistībā ar elektroenerģijas tirgus atvēršanu, prognozēto elektroenerģijas cenu kāpumu un līdz ar to arī siltuma izmaksu pieaugumu. Valsts piešķirtais finansējums palīdzēšot trūcīgiem un maznodrošinātiem cilvēkiem norēķināties par mājokli.

Plānots, ka mērķdotācijas būs 15% apmērā no pašvaldības faktiski izlietotajiem līdzekļiem dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai. Tās plānots piešķirt no 2014.gada 1.aprīļa līdz 2017.gada decembrim. Patlaban minētā pabalsta izmaksas tiek finansētas tikai no pašvaldības budžeta.

Finansējums mērķdotāciju izmaksai ir ieplānots Labklājības ministrijas 2014.-2017.gada budžetā. Līdz 2016.gada beigām vajadzīgā summa ir pārdalīta no Ekonomikas ministrijas budžeta programmas "Elektroenerģijas lietotāju atbalsts" - kopumā 14,09 miljoni eiro. Šogad mērķdotāciju izmaksai plānots tērēt 3,8 miljonus eiro.

LM atgādina, ka dzīvokļa pabalsts noteikts kā viens no diviem obligāti izmaksājamiem pašvaldību pabalstiem, lai nodrošinātu mājokļa pieejamību. 2012.gadā šo pabalstu saņēma 185 146 cilvēki. Vidējais pabalsta apmērs 2013.gadā bija aptuveni 33,29 lati (47,37 eiro) mēnesī.

Lai saņemtu šo atbalstu, iedzīvotājiem ir jādodas uz pašvaldības sociālo dienestu, jāiesniedz iesniegums un jāaizpilda iztikas līdzekļu deklarācija. Sociālais dienests izvērtēs mājsaimniecības materiālo situāciju un pieņems lēmumu par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt.

Dzīvokļa pabalstu piešķir par trūcīgiem vai maznodrošinātiem atzītiem cilvēkiem. Tomēr pašvaldības, ievērojot sociālās palīdzības piešķiršanas pamatprincipus, var noteikt arī citas iedzīvotāju kategorijas, kurām ir tiesības uz šo pabalstu, piemēram, pensionāriem un personām ar invaliditāti, kuru ienākumu līmenis ir augstāks par maznodrošinātā ienākumu līmeni.

Iepriekšminēto paredz LM sagatavotais noteikumu projekts "Kārtība, kādā valsts piešķir pašvaldībām mērķdotāciju dzīvokļa pabalsta izmaksu nodrošināšanai", kurš šobrīd tiek saskaņots ar ministrijām, Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Lielo pilsētu asociāciju. Tas vēl jāapstiprina valdībā.

Kā ziņots, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzskata, ka elektroenerģijas tirgus liberalizāciju Latvijā varētu atlikt vismaz līdz šā gada beigām.

Pašlaik normatīvi paredz, ka no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. "Latvenergo" arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!