Foto: DELFI

Pēdējo 20 gadu laikā Zaķusalas attīstības plāni ir nobremzēti jau vairākkārt, neīstenotam paliekot arī Donalda Trampa un Aināra Šlesera sapnim par mazo Lasvegasu. Taču publiskai apspriedei jau nākamnedēļ nodos lokālplānojuma redakciju, kas, Rīgas domes vārdiem, pamesto salu pārvērtīs par "dzīvojamo kompleksu Venēcijas stilā". Tikmēr par tūkstošiem potenciālo Zaķusalas iemītnieku veselību televīzijas torņa pakājē ir nobažījusies vairāki Rīgas domes deputāti.

Lai gan pēc "Eurobarometer" 2010. gada datiem 78% Latvijas iedzīvotāju nerūp elektromagnētisko lauku ietekme uz veselību, bažīgāki šomēnes izrādījās divi Rīgas domes opozīcijas deputāti. Zaķusalas televīzijas tornis tā lieljaudas elektromagnētisko lauku izstarojošo iekārtu dēļ ir atzīts par reģionālas nozīmes paaugstinātas bīstamības objektu, taču Rātsnamā apstiprinātais lokālplānojums paredz tā pakājē pārskatāmā nākotnē uzbūvēt vismaz 1700 dzīvokļus, kas mājvietu dos aptuveni 4200 iedzīvotājiem.

Pirms četriem gadiem Zaķusalā elektromagnētiskā lauka līmeni mērīja Veselības inspekcija, lai novērtētu, vai tornis nav bīstams apskates objekts. Lai gan inspekcija nekonstatēja līmeņa pārsniegumus, lokālplānojuma izstrādes laikā tā aicināja Rīgas domi mērījumus dažādos augstumos veikt vēlreiz, jo 2014. gada mērījumus nevar izmantot teritorijas plānojumam. Šādu ierosinājumu izteica arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Jaunus mērījumus paredzēts veikt decembrī. Pēc tam tie izvērtēšanai nonāks pie Veselības inspekcijas, kas ir viena no institūcijām, kam būs jāsniedz atzinums par lokālplānojumu.

Vien novembrī darbu domē sākušais Mārcis Kūlis (JKP) portālam "Delfi" stāsta, ka, viņš kopumā neiebilst Zaķusalas attīstīšanai. Taču uzstāj, ka tam jānotiek, rūpējoties par iedzīvotāju veselību. Tāpēc, viņaprāt, pašvaldībai vispirms vajadzēja saņemt Veselības inspekcijas atzinumu un veikt mērījumus par starojuma ietekmi divu līdz 30 metru augstumā. "Tas bija jānoskaidro pirms publiskās apspriešanas. Visi elektromagnētiskā lauka mērījumi līdz šim ir veikti vai nu uz zemes, vai tieši zem torņa, bet potenciālais starojums visspēcīgākais var izrādīties paredzēto ēku augšējos stāvos," stāsta Kūlis.

Arī publiciste Eva Mārtuža (JKP), kura televīzijā ilgus gadus strādājusi par redaktori, pirms balsojuma ierosināja vispirms veikt pētījumu par TV torņa ietekmi un tikai tad nodot lokālplānojumu izvērtēšanai. Deputātiem neizdevās pārliecināt kolēģu vairākumu, līdz ar to lokālplānojumu apspriedei un atzinumu saņemšanai Rīgas dome nodos jau jaunnedēļ.

Vai dzīvot Zaķusalā būs veselīgi?

Par torņa ietekmi uz Zaķusalas nākotnes iemītniekiem nesatraucas SIA "Merks", kas gādās par lokālplānojuma īstenošanu dzīvē. Uzņēmuma pārstāve Liene Meklere-Kutsare portālam "Delfi" norāda, ka starojums salas iemītnieku veselībai nekaitēs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!