Foto: F64
Prasība izņemt kādu viedokli no mācību grāmatas vai aizliegt kādu grāmatu ir "klaja cenzūra", uzskata kultūras ministre Sarmīte Ēlerte (V), komentējot vairāku kristīgo konfesiju un draudžu līderu un nevalstisko organizāciju pārstāvju lūgumu "nekavējoties aizliegt mācību grāmatas "Sociālās zinības 9. klasei" lietošanu" un izņemt to no apgrozījuma, jo grāmatā iekļauts psiholoģes skaidrojums par homoseksuālismu, kurā tas raksturots kā normāla parādība.

Ēlerte norāda, ka izglītības saturs ir jānosaka izglītības ekspertiem, bet valsts pienākums būtu sargāt šo ekspertu izvēles neatkarību. "Latvija ir sekulāra valsts, tāda tā tika dibināta 1918. gadā, nosakot valsts un baznīcas šķirtību un nostiprinot toleranci dažādu konfesiju un ticīgo un neticīgo starpā," uzsver kultūras ministre.

Ēlerte norāda, ka valsts nejaucas baznīcas lietās un "nestāsta mācītājam, kādus sprediķus teikt no kanceles", turklāt baznīcai esot plašas iespējas izplatīt savu viedokli publiskajā telpā. "Savukārt tam, kādu sabiedrisko organizāciju viedokļus ietvert mācību grāmatā – baznīcas, "Mozaīkas", psihologu vai sociologu – ir un tai ir jābūt izglītības ekspertu neatkarīgai izvēlei," uzskata kultūras ministre.

Izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) prese sekretāre Inga Bandeniece portālam "Delfi" uzsvēra, ka, pretēji publiski izskanējušajai informācijai, nekāds ministra rīkojums saistībā ar grāmatu neesot dots. Viņa skaidroja, ka ceturtdien ministrs Saeimā sniegs atbildi uz "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas jautājumu par grāmatu, "un tālākā rīcība būs skaidra pēc tam".

Neprecīza esot arī informācija, ka izdevniecībai "Zvaigzne ABC" uzdots līdz 1.jūlijam papildināt grāmatu ar alternatīvu – baznīcas - viedokli, apgalvo Bandeniece. Šis datums vien provizoriski izskanējis Vispārējās izglītības satura centra (VISC) un ministra pirmās sanāksmes laikā, jo, ja grāmata tomēr būtu jālabo, šajā laikā to varētu paspēt izdarīt, nekavējot skolēnu gatavošanos jaunajam mācību gadam, apgalvo Bandeniece, turklāt "nav teikts, ka alternatīvajam obligāti jābūt baznīcas viedoklim".

Iepriekš VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītājs Imants Vasmanis uzsvēra, ka mācību grāmata "Sociālās zinības 9.klasei", ko izdevusi "Zvaigzne ABC", ir apstiprināta 2010.gadā, tostarp pamatojoties uz divu recenzentu – augstskolas mācībspēka un skolotāja praktiķa – sniegtajiem atzinumiem.

Jau ziņots, ka "Sociālo zinību 9.klasei" grāmatā ("Zvaigzne ABC", 2010, mācību grāmata, apstiprinājusi Izglītības un Zinātnes ministrija 2010. gadā) ir intervija ar psiholoģi Jolantu Cihanoviču, kur tiek atbildēts uz jautājumiem par homoseksualitāti. Baznīcas un nevalstisko organizāciju sašutumu izraisījuši grāmatā paustie apgalvojumi, ka "tagad ārsti uzskata homoseksualitāti par normālu seksualitātes aspektu"; "homoseksualitāte nav slimība", "sabiedrībā ir 8-10 % homoseksuāli orientētu cilvēku".

Vēstulē ministram un premjeram Valdim Dombrovskim (V) norādīts, ka, "publicējot šādu psiholoģes viedokli bērnu mācību grāmatā, tiek pārkāptas gan Satversmē aizsargātās ģimenes un bērnu tiesības, gan arī Bērnu tiesību aizsardzības likumā nostiprinātais princips par morālo vērtību veidošanu un nostiprināšanu bērnos."

Vēstulē premjeram un ministram lūgts izteikt viedokli par psiholoģes interviju "Sociālo zinību 9. klasei" mācību grāmatā, nekavējoties atcelt Izglītības un zinātnes ministrijas atļauju publicēt šo interviju mācību grāmatā, aizliegt šīs grāmatas lietošanu un izņemt to no apgrozības, kā arī pārskatīt visu sociālo zinību mācību grāmatu saturu, izvērtējot to atbilstību konstitucionālajām tiesībām un bērnu un jauniešu tiesību normām.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis, Latvijas Septītās dienas Adventistu draudžu bīskaps Viesturs Reķis, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK deputāts Imants Parādnieks, mācītājs un Rīgas domnieks Jānis Šmits (LPP/LC) un vairāku citu baznīcu un organizāciju pārstāvji. Skaidrojumu premjeram un ministram pieprasījusi arī PLL frakcija.

Tikmēr grāmatnīcās grāmata tiek strauji izpirkta – divu dienu laikā pārdotas 70 grāmatas, lai gan pašlaik nav mācību grāmatu pirkšanas sezona, un izdevēji to skaidro ar sacelto ažiotāžu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!