Foto: AP/Scanpix/LETA
Denveras starptautiskā lidosta ASV kopš tās atklāšanas 1995. gadā bieži bijusi sazvērestības teoriju uzmanības lokā, tagad šo teoriju piekritēji atraduši lidostas saistību arī ar jauno koronavīrusu.

Lidostā ekscentrisku iespaidu rada košie gleznojumi, kuros viena no attēlotajām tēmām ir apokalipse. Tāpat virs ieejas izvietotais kvadrāts un kompass uzreiz aizdomīgajos rada asociācijas ar masonu simboliku. Turklāt dažus vēl aizdomīgākus dara fakts, ka skrejceļi šajā lidostā ir izvietoti svastikas formā. Vismaz tā, iedarbinot fantāziju, varot saredzēt no putna lidojuma. Ar lidostā izvietotajiem darbiem iespējams iepazīties šeit.

Lai gan pašas lidostas tapšana un tās dizaina izvēles ir atsevišķu rakstu vērts stāsts, jūnija beigās un jūlija sākumā "Facebook" pārņēma kāda gleznojama attēls, kas pretēji soctīklotāju teiktajam tajā tomēr neatrodas un nav atradies.

Ieraksts, ar kuru sākotnēji dalījās "Facebook" un "Twitter" lietotāji ASV, bet tagad arī Latvijā, ir šāds:

ASV gadījumā pie teksta reizēm tika minēts, ka gleznojums lidostā parādījies jau 1994. gadā. Tajā redzami daudzu tautību cilvēki, kuriem virsū ir sejas maskas nacionālo karogu krāsās. Kā izpētīja vairāki ASV faktu pārbaudītāji, piemēram, AP, "Politifact"," Reuters", "Factchek.org" un citi, tad mākslas darbs tīmekli pirmo reizi parādījās šī gada februārī, un tas nekad nav ticis izstādīts Denveras lidostā. To AP apliecināja arī lidostas pārstāvji.

Kā vēsta "CNN Philippines", tad zīmējuma autors ir filipīniešu mākslinieks Kristians Džojs Trinidads, kas to nosauca par "Maskcommunication" (Maskukomunikācija). Viņš darbu veidojis, lai jaunā koronavīrusa laikā izceltu to, cik būtiska ir nāciju savstarpējā saziņa.

View this post on Instagram

"Maskcommunication" 🙏❤
A post shared by CJ Trinidad (@cjtrinidad_08) on Mar 18, 2020 at 1:49am PDT


Mākslinieks arī "Instragram" publicējis foto, kā šis darbs tapis.

Kā skaidro "Factcheck.org" žurnālisti, tad tāds pats attēls, bet ar citu autora vārdu, šogad iesniegts arī Indijas Kultūras sakaru padomes (Indian Council for Cultural Relations – ICCR) rīkotā konkursā. Šobrīd iesniegtā darba tīmekļa saite gan vairs nestrādā, bet faktu pārbaudītāji vēl gaida ICCR skaidrojumu. Iespējams, savu artavu maldinošajā stāstā deva kļūda ICCR mājaslapā: tajā pie iesniegšanas datuma bija minēts 1995. gads, lai gan pieteikumus tehniski varēja iesniegt vien no 2020. gada aprīļa. Arī šajā konkursā mākslinieki iesniedza darbus, kas veltīti jaunā koronavīrusa pārvarēšanai.

Lai gan ir nelielas neskaidrības par darba autorību, var droši apgalvot, ka zīmējums nebija izvietots Denveras lidostā. "Delfi" rakstu papildinās ar ICCR komentāru.

Izplatītājā attēlā gan veikta vēl kāda izmaiņa, kas nav atrodama oriģinālajā mākslas darbā: tajā Palestīnas karoga vietā iezīmētas Izraēlas krāsas. Iemeslus šādai izmaiņai cilvēki, kas ar ierakstu dalās, neiztirzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!