Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Daugavpilīs domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš nedēļas nogalē rīkoja pasākumu, kurā skaidroja, ar ko jārēķinās tiem Krievijas pilsoņiem, kuri neizpildīs valsts valodas eksāmena prasības, un to, kādas ir viņu iespējas vērsties Satversmes tiesā, otrdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Par pasākumu "Lielā tikšanās" politiķis LTV stāstīja, ka "cilvēkiem trūkst informācijas no valsts puses. Tas, ka cilvēki ir atnākuši, ir rādītājs, cik daudz problēmu ar pieņemtajām izmaiņām un to neatbilstību Satversmei."

Viņš kā jurists arī palīdzējis vērsties Satversmes tiesā saistībā ar Imigrācijas likumā noteikto saistībā ar Krievijas pilsoņiem prasītajām normām. Tāpat politiķis sanākušos Krievijas pilsoņus informējis, ka arī tiesībsargs esot norādījis uz problēmām saistībā ar minēto likumu.

Bažas Elksniņam sagādājot arī aspekti, kas saistīti ar sociālā pabalsta nodrošināšanu, jo, mainoties statusam no beztermiņa uz terminēto atļauju, šīm personām atsevišķos gadījumos pašvaldībā būšot liegts saņemt sociālos pabalstus.

Iekšlietu ministrijā gan pausto precizē, norādot, ka likuma grozījumi pieļauj sociālo garantiju saglabāšanu tik ilgi, kamēr galīgais lēmums par pastāvīgajām uzturēšanās atļaujām nebūs pieņemts.

Pasākumā pulcējušies Krievijas pilsoņi, kuri dzīvo Latgales pilsētās, kā arī Liepājā, vēstīja LTV.

Valsts valodas prasmju pārbaudes Krievijas pilsoņiem, kuri dzīvo Latvijā un kaimiņvalsts pilsonību ieguvuši nesenā pagātnē, sākās otrdien, 11. aprīlī. Pienākumu viņiem noteiktā termiņā nokārtot latviešu valodas eksāmenu uzlika Saeima, grozot Imigrācijas likumu, atgādināja LTV.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada 24. septembrī stājās spēkā vairāki grozījumi Imigrācijas likumā. Tajos noteikta nepieciešamība daļai cilvēku kārtot valsts valodas prasmes pārbaudi. Valsts valodas prasmes kārtošana attiecas uz Latvijā dzīvojošiem ārvalsts pilsoņiem, kuri pirms citas valsts pilsonības iegūšanas ir bijis Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Nesen Saeimā pieņemti grozījumi Imigrācijas likumā, kas paredz pagarināt uzturēšanās atļauju termiņu, kā arī to pieteikumu izskatīšanas termiņu personām, kuras noteiktajā kārtībā ir nokārtojušas vai vismaz vienu reizi kārtojušas valsts valodas prasmju pārbaudi un kurām noteikta atkārtota pārbaudes kārtošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!