Foto: DELFI

Latvijas dabasgāzes tirgotāji varēs rezervēt jaudas Paldisku sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) terminālī, norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Ministrija izstrādājusi informatīvo ziņojumu par Paldiski LNG termināļa attīstību.

Ziņojumā EM informē, ka tā šā gada 25. aprīlī nosūtīja vēstuli Igaunijas un Somijas par enerģētiku atbildīgajiem ministriem, norādot uz Latvijas interesēm šajā LNG terminālī un paužot gatavību sadarboties. Vēstulē tika pausts lūgums informēt Latviju par termināļa attīstības jautājumiem.

Saskaņā ar Igaunijas ekonomikas un komunikāciju ministra Tāvis Āsa šā gada 13. maijā minēto, Igaunijas investīciju uzņēmums "Infortar" un Igaunijas enerģētikas uzņēmums "Alexela" realizēs termināļa izveidi bez valsts atbalsta un bez valsts garantijām, tādējādi tas ir uzskatāms par privāto investīciju projektu. Līdz ar to šobrīd netiek aplūkota valstu iesaistīšanās projekta finansēšanā.

Šā gada 27. maijā tika pabeigti padziļināšanas darbi līcī un tuvākajās dienās tiks uzsākti piestātnes izbūves darbi, ko plānots pabeigt līdz šā gada 1. septembrim.

EM norāda, ka tuvākajā laikā Igaunijas elektrības un gāzes pārvades sistēmas operators "Elering" būtu gatavs uzsākt arī pieslēguma cauruļvada izbūves darbus.

Saskaņā ar Igaunijas puses redzējumu, projekta īstenošanai nepieciešamie darbi virzās atbilstoši plānam un šobrīd pat nedaudz apsteidz laika grafiku. Paldiski LNG termināļa darbības uzsākšana joprojām plānota līdz šā gada oktobra beigām.

EM arī norāda, ka patlaban Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrija izvērtē iespējas terminālim sniegt valsts garantijas infrastruktūras izbūves un peldošā uzglabāšanas un regazifikācijas (FSRU) termināļa iznomāšanai.

"Alexela" ir norādījusi, ka FSRU nevar iznomāt pirms uzņēmumam nav pārliecības par pieslēguma izbūvi, savukārt "Elering", kurš ir atbildīgs par pieslēguma izbūvi, norāda, ka nevar uzņemties risku izbūvēt nepieciešamo cauruļvadu bez "Alexela" un "Infortar" garantijām.

Kā nepieciešamo garantiju "Elering" saredz pieslēguma līguma parakstīšanu ar "Alexela" un "Infortar", kurā būtu atspoguļoti FSRU parametri. "Tādējādi faktiski abas projektā iesaistītās puses šobrīd gaida Igaunijas valdības rīcību. Latvijas pusei šobrīd nav sīkākas informācijas par Igaunijas ekonomikas un komunikācijas ministrijas tālāko plānoto rīcību," secina EM.

Ministrijā pauda, ka Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas eksperti Reģionālās gāzes grupas un citos ekspertu sadarbības formātos ir norādījuši, ka terminālim netiks liegta trešo pušu piekļuve, proti, Latvijas dabasgāzes tirgotāji varēs rezervēt jaudas Paldiski LNG terminālī līdzīgi kā Klaipēdas LNG terminālī.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets 19. aprīlī konceptuāli vienojies sākot ar 2023. gadu atteikties no Krievijas gāzes piegādēm. Lai nodrošinātu nepieciešamos gāzes apjomus nākamajai apkures sezonai, Latvija plāno veidot gāzes drošības rezerves un patlaban notiek sarunas ar Igauniju un Somiju par sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādēm no Paldisku LNG termināla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!