Foto: DELFI
Nākmgad bezdarba līmenis turpinās pazemināties un vidēji verētu sasniegt 14%, liecina Ekonomikas ministrijas prognozes par makroekonomiskās situācijas attīstību, ko otrdien izskatīja valdība.

Lai arī nodarbinātībā jau ir vērojamas pirmās pozitīvās tendences, tomēr situācija darba tirgū šogad saglabāsies saspringta. Kopumā 2010.gadā nodarbināto skaits samazināsies par 6,5%, prognozē EM. Tomēr, lai gan pieprasījums pēc darbaspēka saruks, bezdarba rādītāji šogad vairs nepasliktināsies, jo samazināsies ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits.

Situācija darba tirgū stabilizēsies nākmgad, kad sagaidāms nodarbināto skaita pieaugums, bet tas būs mērenākos tempos nekā kopējā ekonomiskā izaugsme, jo rūpniecības izlaides pieaugums balstīsies ne tikai uz nodarbināto skaita palielinājumu, bet arī uz produktivitātes kāpumu.

Kopumā nodarbināto skaits vecuma grupā no 15-64 gadiem atbilstošās vecuma grupas iedzīvotāju skaitā 2010.gadā vidēji varētu veidot 57,9%, bet 2011.gadā palielināties līdz 58,9%. Iedzīvotāju nodarbinātība turpinās pieaugt arī nākamos gados un 2015.gadā iedzīvotāju nodarbinātības līmenis varētu būt 65-67% robežās, prognozē EM.

Atšķirībā no nodarbinātības, bezdarba rādītāji varētu uzlaboties nedaudz straujāk, ko galvenokārt noteiks ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita samazinājums. Paredzams, ka jau šogad ik ceturksni bezdarba līmenis varētu samazināties. Tomēr neskatoties uz to, 2010.gadā vidējais bezdarba līmenis varētu būt nedaudz augstāks kā 2009.gadā un veidot aptuveni 17%.

Sagaidāms, ka straujāk no krīzes radītām sekām atkopsies tādas nozares kā apstrādes rūpniecība, transports un sakari un primārās nozares. Paredzams, ka apstrādes rūpniecības nozarē jau 2010.gadā darbaspēka pieprasījums varētu palielināties par aptuveni 2%, bet transporta un sakaru nozarē par aptuveni 0,8%.

Darbaspēka pieprasījums šogad turpinās samazināties būvniecības nozarē un publisko pakalpojumu sektorā. Būvniecības nozarē darbaspēka pieprasījuma samazinājumu galvenokārt noteiks sarūkošie būvniecības apjomi. Darbaspēka pieprasījums nozarē varētu atsākt pieaugt tikai sākot ar 2011.gada 2.ceturksnī un līdz pat 2012.gadam darbaspēka pieprasījuma pieaugums saglabāsies mazs.

Savukārt sabiedrisko pakalpojuma sektorā darbaspēka pieprasījuma samazinājumu galvenokārt noteiks sagaidāmie budžeta konsolidācijas pasākumi un plānotās reformas izglītības un valsts pārvaldes nozarēs. Turklāt budžeta izdevumu ierobežojumi neļaus palielināt nodarbināto skaitu vismaz līdz 2013.gadam un arī tad tas būs neliels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!