Ekonomikas ministrija uzskata, ka šī brīža ekonomiskajā situācijā ir būtiski nodrošināt stabilitāti AS "Rīgas siltums" (RS) pārvaldes struktūrās, lai kapitālsabiedrība varētu efektīvi un atbilstoši sabiedrības interesēm veikt savas funkcijas, un skeptiski vērtē Rīgas domes ieceri veidot kopuzņēmumu ar Francijas kompānijas "Dalkia International" meitas uzņēmumu Latvijā SIA "Dalkia Latvija".

Ministrija portālam "Delfi" uzsvēra, ka RS atrodas dominējošā stāvoklī administratīvā teritorijā, kurā dzīvo vairāk kā 30% Latvijas iedzīvotāju, tādēļ tas ir nozīmīgs energoapgādes komersants, kurš atbildīgs par ilglaicīgu iedzīvotāju, uzņēmumu un iestāžu stabilu apgādi ar enerģiju par ekonomiski pamatotām cenām, kas lielā mērā ietekmē visas valsts ekonomisko un politisko drošību un patstāvību.

EM ir pārsteigta par ceturtdien Rīgas domes izplatīto paziņojumu, kurā uzsvērts, ka pastāv nesaskaņas ar valsti attiecībā uz RS tālāko attīstību. "EM nav informācijas par šādu nesaskaņu esamību, un uzskatām, ka līdz šim kapitālsabiedrības akcionāru galvenais mērķis – uzņēmumu sekmīga darbība – ir sasniegts," norāda ministrija.

EM uzsver, ka līdzšinējā sadarbība ar Rīgas domi RS pārvaldē bijusi sekmīga un vienā no nesen notikušajām RS padomes sēdēm, kurā piedalījās gan valsts, gan pašvaldību pārstāvji, un kurā tika lemts par RS tālāko attīstību periodā līdz 2020.gadam, lēmumi tika pieņemti vienprātīgi.

Šī gada 10.martā plānota RS akcionāru sapulce, kuras izskatīšanai sagatavotie lēmumi jau šobrīd ir abu lielāko RS akcionāru – valsts un Rīgas pašvaldības – vienbalsīgi atbalstīti, uzsver EM. Sanāksmē bija plānots uzklausīt valdes, padomes atskaites par paveikto, apstiprināt 2008./2009.gada finanšu pārskatu, kā arī lemt par peļņas izlietošanu, informē ministrija.

Jau vēstīts, ka RD Mājokļu un vides komiteja ceturtdien atbalstīja ieceri veidot kopuzņēmumu ar Francijas kompānijas "Dalkia International" meitas uzņēmumu Latvijā SIA "Dalkia Latvija", tādejādi pārņemot kontroli RS, kur pašlaik 49% akciju pieder RD, 48,995% - Latvijas valstij, 2% - SIA "Dalkia City Heat", savukārt atlikušie 0,005% - a/s "Latvenergo".

Galīgais lēmums par abu uzņēmumu apvienošanu gan vēl ir jāpieņem Rīgas domei (RD).

"Delfi" jau agrāk vēstījuši, ka bijušā Rīgas Fondu biržas valdes priekšsēdētāja Guntara Kokoreviča vadītā SIA "Dalkia Latvija" bija izrādījusi interesi un ir iesaistījusies arī citu Latvijas pilsētu siltumapgādes biznesā.

Rīgas pašvaldība iecerējusi beidzot pārņemt kontroli uzņēmumā, kurā līdz šim tai bijušas nesaskaņas ar valsti, kā arī plāno uzsākt projektu, kas paredz Rīgas dzīvokļos uzstādīt individuālos siltuma skaitītājus, līdzīgi kā gāzes apgādē.

Ceturtdien skatītais modelis paredz, ka jaunais kopuzņēmums no Rīgas domes varētu iegādāties daļu tai piederošo RS akciju. "Darījumu finansētu "Dalkia Latvija" un Rīgas pašvaldība tā rezultātā varētu iegūt 13,4 miljonus latu. Patlaban notiek pārrunas par akciju sadalījumu kopuzņēmumā," teikts domes paziņojumā medijiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!