Foto: LETA
Par elektroniskās tautas skaitīšanas sistēmas "caurumu" atbildīgo amatpersonu darbība jau tiek vērtēta un "rīcība sekos", trešdien žurnālistiem atzina ekonomikas ministrs Artis Kampars (V).

Kampars pateicās medijiem par modrību, jo tā ir "pareiza metode, kā šādas kļūdas un muļķības var izķert". Viņš atzina, ka iespēja iegūt elektroniskajā tautas skaitīšanā iesniegtos personu aizsargājamos datus bijusi amatpersonu nolaidība. Ministrs jau sazinājies ar Ekonomikas ministrijas valsts sekretāru Juri Pūci, lai vērtētu, kuras amatpersonas par to ir atbildīgas. Tautas skaitīšanu organizē EM padotībā esošā Centrālās statistikas pārvalde.

Kampars vēl nemācēja pateikt, kādi varētu būt valsts zaudējumi gan no tā, ka datiem varēja piekļūt jebkurš, gan no elektroniskās tautas skaitīšanas apturēšanas, solot pēc apstākļu noskaidrošanas sniegt plašāku informāciju.

Kampars atzina, ka šīs kļūdas izraisīja nevis nepilnība programmatūrā, bet nepadomāšana par sekām, un personas, kas to pieļāva, par to atbildēs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka elektroniskā tautas skaitīšanas sistēma vēl trešdien no rīta ļāva viegli iegūt datus par tajā reģistrētajām personām, ja ir zināms personas kods un pases numurs. Savukārt šie dati nereti ir brīvi pieejami, tostarp internetā, jo cilvēki tos uzrāda, piemēram, dažādos līgumos, tāpat, piemēram, valsts notāra lēmumi tiek publiskoti ar personas datiem.

Portāls "Delfi" eksperimentā pārliecinājās - atrodot internetā personas pases numuru un kodu, var ne tikai apskatīties visus tautas skaitīšanā iegūtos privātos datus par cilvēku, bet arī tos labot. Pēc "Delfi" atklājuma CSP nolēma liegt pieeju jau aizpildītajām tautas skaitīšanas anketām.

Savukārt Datu Valsts inspekcija, izpētot situāciju, noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei Centrālās statistikas pārvaldes vietnē līdz brīdim, kad būs novērsti draudi personas datu noplūdei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!