Pašlaik Latvijā ideālu koalīciju varētu izveidot labēji centriskās partijas - "Jaunais laiks" (JL), Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Latvijas Pirmā partija (LPP), šādu viedokli laikrakstā "Kommersant Baltic Daily" pauž gāztās valdības premjers Indulis Emsis (ZZS).
Pēc Emša vārdiem, valdībā nevajadzētu iekļaut radikāli noskaņotus spēkus - apvienību "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un kreiso opozīciju. "Kāpēc? Tāpēc, ka Eiropā radikāli uzskati netiek atbalstīti. Turklāt mēs ne reizi vien esam paziņojuši, ka vēlētos Latvijas sabiedrību redzēt integrētu, nevis sašķeltu," saka kritušās valdības premjers.

Premjers uzskata, ka "tēvzemiešu" iekļaušana valdībā provocētu kreisos spēkus. "Kam mums tas ir vajadzīgs? (...) Tā būtu pati stabilākā valdība, jo gadījumā, ja kāda no šādas koalīcijas partijām izvirzītu ultimātus, varētu teikt - nepatīk, pametiet koalīciju," savu nostāju skaidro Emsis.

Pārjautāts, vai Emsis uzskata, ka valdība būtu jāizveido bez TB/LNNK, premjers tomēr liedzas: "Nē, nē, es tā nedomāju. Man nav iebildumu pret "tēvzemiešiem", es vienkārši ieskicēju, pēc manām domām, ideālo koalīciju. Realitātē politika ir kompromisu māksla."

Runājot par Tautas saskaņas partiju (TSP), Emsis pauž viedokli, ka no visām kreisajām partijām tā ir vistuvāk politiskajam centram un varētu palīdzēt vēl vairāk stabilizēt valdību.

"Atļaušos apgalvot, ka neviena valdība nav varējusi un nevarēs iztikt bez atklāta vai slēpta TSP atbalsta. Kāpēc? Vienkārši tāpēc, ka tas ir nepieciešams. Turklāt tas ir jādara, ja vēlamies ievērot vēlētāju intereses," saka Emsis.

Jautāts, vai ir iespējama valdība bez TP, premjers pauž viedokli, ka tāda iespēja pastāv, ko jau ir pierādījusi Einara Repšes (JL) valdība. "Tomēr tas nebūtu pareizi. Kāpēc TP neņemt valdībā? Vienīgais iemesls varētu būt nespēja vienoties par personālijām," piebilst politiķis," ja valdībā neiekļausies TP vai JL, tad tas būs tikai konflikta starp atsevišķiem cilvēkiem rezultāts, nevis ideoloģiju sadursme."

Emsis piebilst, ka pašlaik sevi jaunajā valdībā neredz, jo viņš vēlas atsākt strādāt Saeimā. "Bet ja partijas nespēs vienoties un prezidente secinās, ka labāku koalīciju par līdzšinējo nav iespējams izveidot, un piedāvās man atkal vadīt valdību, tad ... pat nezinu, ko es atbildētu," noslēdz politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!