Saeimas Nacionālās drošības komisija vēlas tikties ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) pārstāvjiem, lai runātu par Krievijas finansējumu, kas caur Latvijas krievvalodīgo un nepilsoņu sabiedrisko organizāciju (SO) savienību tiek novirzīts, lai ietekmētu 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus, portālam “Delfi” pastāstīja Saeimas komisijas vadītājs Indulis Emsis (ZZS).
Emsis skaidroja, ka šobrīd ir zināms, ka šī krievvalodīgo un nepilsoņu SO padome vai savienība cer un plāno saņemt finansējumu no Krievijas. Viņš uzskata, ka šī informācija ir satraucoša, tādēļ arī Saeimas komisijas pārstāvji vēlas tikties ar SAB vadību un uzzināt, kāda informācija ir biroja rīcībā.

Politiķis uzsvēra, ka papildus nozīmi šai informācijai piešķir jau uzsāktā diskusija par partiju priekšvēlēšanu kampaņu ierobežošanu un šo Krievijas finansēto organizāciju tēma būs jāskata kontekstā ar jau uzsākto diskusiju.

Emsis norādīja, ka ir nepieļaujama situācija, ka situācijā, kad pastāv partiju politiskās reklāmas ierobežojumi, sabiedriskās organizācijas kļūst par partiju priekšvēlēšanu aģentiem un apiet likumus gan par priekšvēlēšanu reklāmu ierobežošanu, gan par organizāciju finansēšanu no ārvalstīm.

Emsis bilda, ka pēc neapstiprinātas informācijas krievvalodīgo un nepilsoņu organizācijas plāno saņemt aptuveni miljonu ASV dolāru.

SAB pārstāvji pagaidām nekomentē Emša izteikumus.

Savukārt Saeimas deputāts un Latvijas Cilvēktiesību komitejas pārstāvis Latvijas krievvalodīgo un nepilsoņu sabiedrisko organizāciju koordinācijas padomē Vladimirs Buzajevs sava kolēģa izteikumus nosaucis par meliem un norādījis, ka šādi izteikumi vien apliecinot Emša neprofesionalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!