Bijušais Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS) nepatiesas liecības sniedzis pēc sev piederošās naudas nozagšanas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.
Izmeklētāji uzskata, ka Emsis nepatiesu informāciju sniedzis gan par nozagtās naudas apjomu, gan par izmantošanu.

Par minēto faktu Emsim šonedēļ varētu tikt uzrādīta apsūdzība.

21. septembrī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā sākts kriminālprocess pret Emsi par apzinātu nepatiesu liecību sniegšanu.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļā izveidotās izmeklēšanas grupas lietvedībā atrodas kriminālprocess, kas sākts par Ventspils amatpersonu, iespējams, izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Latvijas Kriminālkodeksa 6. nodaļā - saimnieciskie noziegumi un 7. nodaļā - amatnoziegumi, kā arī par noziedzīgiem nodarījumiem, atbildība par kuriem paredzēta Krimināllikuma 19. nodaļā - noziedzīgi nodarījumi tautsaimniecībā un 24. nodaļā - noziedzīgi nodarījumi valsts institūciju dienestā.

Veicot izmeklēšanu šajā kriminālprocesā, konstatēts, ka pastāv reāla iespēja, ka Emsis sniedzis apzināti nepatiesu liecību par faktiem, kas nav saistīti ar minētā kriminālprocesa pierādīšanas priekšmetā ietilpstošiem apstākļiem, informēja prokuratūrā.

Ņemot vērā iepriekšminēto, procesa virzītājs 21. septembrī pieņēma lēmumu par kriminālprocesa sadalīšanu, sākot jaunu kriminālprocesu pret Emsi, jo pastāv reāla iespēja, ka viņš ir apzināti nepatiesi liecinājis pirmstiesas kriminālprocesā.

Process sākts pēc Krimināllikuma 300. panta 2. daļas. Minētais likuma pants paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām.

Par to, vai Emsi izdot kriminālvajāšanai, būs jālemj Saeimai.

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis vēstulē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai jau norādīja, ka prokuratūras lietvedībā ir kriminālprocess par noziegumiem, par kuriem atbildība paredzēta Kriminālkodeksa un Krimināllikuma sadaļās, kas runā par saimnieciskiem noziegumiem, amatnoziegumiem, noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā un valsts institūciju dienestā.

Emsis šajā kriminālprocesā pratināts kā liecinieks. Emša un citu liecinieku liecības esot pretrunā ar citiem kriminālprocesā noskaidrotiem faktiem.

Emsis apturējis savu ārpolitisko darbību. Sākotnēji pēc liecību sniegšanas prokuratūrā Emsis pieļāva iespēju atkāpties no amata un nolikt deputāta mandātu, taču jau pēc nedēļas viņš domas bija mainījis un paziņoja, ka turpinās darbu.

Interneta medijs "Republika.lv" 24. augustā rakstīja, ka tuvākajā laikā Ģenerālprokuratūra, iespējams, vērsīsies Saeimā ar lūgumu lemt par imunitātes noņemšanu Emsim, kurš tiekot turēts aizdomās par nelikumīgu naudas pieņemšanu.

Savukārt telekompānija "TV3", atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, iepriekš pieļāva, ka tiesībsargu rīcībā varētu būt telefonsarunas ieraksts starp Emsi un pašlaik mājas arestā esošo Ventspils mēru Aivaru Lembergu par skandālu izraisījušās "traktora naudas" zādzību. Politiķis gan pieļāvumus par šādas sarunas esamību noraidījis.

Emsim pirms gada tika nozagti 10 000 ASV dolāru, par kuriem viņš vēlējās iegādāties traktoru, taču vēlāk bijušais Saeimas priekšsēdētājs apgalvoja, ka viņam nozagti 6000 ASV dolāru.

Savos vēlākajos paskaidrojumos Emsis mainījis liecību arī par to, kam nauda bijusi domāta.

Traktora pārdevējs izgājis pārbaudi ar melu detektoru, bet Emsis no tās atteicies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!