Pašlaik Latvijas valdība risina sarunas ar otru "Lattelekom" īpašnieku Skandināvijas uzņēmumu "TeliaSonera" par savstarpējā prāvā panāktā mierizlīguma un ar to saistīto dokumentu publiskošanu, taču tas nenotiks tuvākajā laikā, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Indulis Emsis.
"Pašlaik mēs varam publiskot tikai daļu 1994.gadā noslēgtā jumta līguma par "Lattelekom" izveidošanu, taču, kamēr otra puse to neatļaus, mierizlīgumu publiskot nevarēs," teica premjers.

Viņš skaidroja, ka Latvijas valdība nevar vienpersoniski publiskot ar tiesvedību saistītos dokumentus, jo tādā gadījumā Latvijai draudētu jauni tiesu darbi par mierizlīguma punktu neievērošanu.

Emsis pastāstīja, ka Tieslietu ministrija turpina mierizlīguma izvērtēšanu, kā arī joprojām tiek vākti pierādījumi, vai izlīgums ir neizdevīgs Latvijai.

Tostarp nepieciešams samaksāt iepriekšējā valdības nenomaksāto rēķinu Latvijas puses advokātiem "Cliford Chance" gandrīz triju miljonu latu apjomā. Emsis pagaidām vēl nevarēja pateikt, no kurienes tam ņems naudu.

"Lattelekom" līdzīpašnieki - Latvijas valsts un Skandināvijas telekomunikāciju koncerns "TeliaSonera" - 3.martā vienojās par mierizlīgumu un atsauca savstarpējās prasības tiesā, tādējādi atrisinot trīs gadus ilgās domstarpības. Mierizlīguma nosacījumi paredz, ka Latvija saņem no "TeliaSonera" kompensāciju viena miljona latu apjomā par tiesāšanās izdevumiem.

"TeliaSonera" un Latvijas valdības pārstāvji arī vienojās izveidot kopīgu darba grupu, lai izskatītu iespējas par "Lattelekom" un LMT īpašumtiesībām. Ja šī darba grupa šogad panāks kādu vienošanos, tad Latvija no "TeliaSonera" saņems vēl deviņu miljonu latu kompensāciju. Šāds nosacījums ietverts, jo "TeliaSonera" vēlas pēc iespējas ātrāku "Lattelekom" un LMT valsts daļu privatizāciju, bet Latvijas puse - iespējami lielāku kompensāciju.

Tiesvedības procesu starp "Lattelekom" līdzīpašniekiem 2000.gada augustā sāka "Lattelekom" līdzīpašnieka kompānijas "Tilts Communications" (TC) īpašniece Somijas "Sonera", kas vēlāk apvienojās ar citu skandināvu telekomunikāciju uzņēmumu "Telia" un kļuva par "TeliaSonera". No "Sonera" pārmantotā prasība starptautiskajā šķīrējtiesā ir par 80 miljonu latu kompensāciju par "Lattelekom" monopola saīsināšanu no 2013. līdz 2003.gadam, bet Latvijas pretprasība - 600 miljoni latu par tā saucamā jumta līguma nepildīšanu un modernizācijas kavēšanu.

Valstij pieder 51% " Lattelekom" kapitāla, bet 49% īpašnieks ir "TeliaSonera" piederošais konsorcijs "Tilts Communications".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!