Valdības krišanai bija citi iemesli, nevis tie, kurus minēja Tautas partija (TP), intervijā Latvijas Televīzijai sacīja premjers Indulis Emsis (ZZS), vienlaikus atzīstot, ka ir grūti vērtēt situāciju, atrodoties Romā.
Emsis apgalvoja, ka par TP lēmumu Saeimas 1.lasījumā balsot pret nākamā gada budžeta likumprojektu viņš uzzinājis tikai šorīt, saņemot ziņu no koalīcijas partneriem. Ministru prezidents atzina, ka pēc šīs ziņas saņemšanas viņš ilgi pārdomājis, kas varētu būt patiesie iemesli šādai TP rīcībai.

Pēc Ministru prezidenta teiktā, ja TP nebūtu balsojusi pret 2005.gada budžeta likumprojektu, tas Saeimā tiktu pieņemts bez problēmām.

Emsis norādīja, ka Tautas saskaņas partijai (TSP) viņš neko "finansiālā izteiksmē" nav solījis, lai gūtu tās atbalstu 2005.gada budžeta likumprojekta pieņemšanai Saeimā. Turklāt saraksti ar TSP veica Finanšu un Labklājības ministrijas eksperti ar pašu ministru dalību, apgalvoja premjers.

Ministru prezidents atzina, ka Romā, kur rīt tiks parakstīts Eiropas Savienības konstitucionālais līgums, valdības krišana pārrunāta ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Abu amatpersonu tikšanās laikā pārrunāta ārpolitiskā un iekšpolitiskā situācija, iespējamie riski pilnvērtīgas valdības trūkuma dēļ un darāmie darbi vēl šīs valdības laikā.

Starp pārrunātajiem jautājumiem bija denacionalizēto māju īrnieku problēmas, reformas veselības aprūpē, kā arī privatizācijas sertifikātu beigu termiņa tuvošanās u.c.

Emsis nedomā, ka viņu varētu aicināt atkārtoti valdības vadītāja amatā. Ministru kabinetu, pēc viņa domām, ir jāveido lielākajām partijām Saeimā, un tās ir TP un partija "Jaunais laiks" (JL). Cits jautājums ir par valdību veidojošo politisko spēku gatavību kompromisam, piebilda premjers.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien noraidīja nākamā gada budžeta pieņemšanu pirmajā lasījumā, līdz ar to atbilstoši Saeimas Kārtības rullim Emša valdība ir kritusi. Budžets netika pieņemts, jo pret to balsoja koalīcijā esošā TP.

TP jau ir uzņēmusies iniciatīvu sarunās par jaunas labējas vairākuma valdības veidošanu un rīt atsevišķi tiksies ar JL, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK, Zaļo un zemnieku savienības un Latvijas Pirmās partijas (LPP) pārstāvjiem.

Savukārt JL un apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK sarunās šodien panākta vienošanās darīt visu, lai izveidotu stabilu labējo vairākuma valdību, kurā būtu pārstāvētas abas partijas.

Tāpat JL un "tēvzemieši" vienojušies darīt visu iespējamo, lai nākamā valdība "nebalstītos uz kreiso balsīm".

"Tēvzemieši" iepriekš atteicās pievienoties Emša valdībai, norādot, ka tā ir atkarīga no pieciem LPP deputātiem, kuri ievēlēti no apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!