Satversmes tiesas (ST) tiesnesis un tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš par piemērotu tiesas vadītāja amatam uzskata savu pašreizējo vietnieku Gunāru Kūtri.
Endziņš sacīja, ka vēl līdz plkst.11.30 bija gan ST tiesnesis, gan tās priekšsēdētājs, jo tieši šajā laikā tiesnešu zvērestu nodeva pērn amatos ST Saeimas apstiprinātie Viktors Skudra un Kaspars Balodis. Pēc tam Endziņa pilnvaru laiks beidzās.

Endziņš sacīja, ka ir gandarīts par ST līdzšinējo darbu, un pauda cerību, ka konstitucionālā tiesa arī turpmāk būs savu uzdevumu augstumos, būs spējīga norobežoties no politiskiem jautājumiem un galvenais tās darbā būs Satversme un likums.

Jurists sacīja, ka pēc amata ST atstāšanas turpināšot strādāt ar studentiem.

Trešdien plkst.14 ST tiesneši paredzējuši vēlēt jaunu tiesas priekšsēdētāju.

Vēlēšanās piedalīsies patreizējais ST vadītāja vietnieks Kūtris, tiesneši Aija Branta, Juris Jelāgins, Romāns Apsītis, pērn ST tiesneša amatā apstiprinātie Uldis Ķinis, Skudra un Balodis.

2006.gadā pilnvaras beidzās četriem no septiņiem ST tiesnešiem. 9.decembrī beidzās Endziņa pilnvaru laiks un arī tiesneša Apsīša pilnvaru termiņš. 14.decembrī beigušās pilnvaras Andrejam Lepsem, bet pērnvasar amatu ST atstāja tiesnese, tagadējā Saeimas deputāte Ilma Čepāne.

Saeima 14.decembrī nobalsoja par Augstākās tiesas plēnuma ST tiesneša amatam izvirzītā bijušā Kuldīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Ķiņa un divu Ministru kabineta izvirzīto kandidātu - Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāna Baloža un zvērināta advokāta Skudras - apstiprināšanu amatos.

Tā tika atrasti tiesneši, kuri aizstās Endziņu, Čepāni, kā arī Lepsi, bet vēl savu pretendentu ST tiesneša amatam, kurš varētu stāties Apsīša vietā, nebija izvirzījusi Saeima.

ST ir septiņi tiesneši, kuru pilnvaru termiņš ir desmit gadi. No septiņiem ST tiesnešiem divu kandidatūras iesaka Ministru kabinets, divu - Augstākā tiesa, bet trīs - Saeimas deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!