Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājs Aivars Endzinš uzskata, ka valdība izsmejoši attiecas pret ST lūgumu piešķirt tai papildu līdzekļus dalībai Eiropas konstitucionālo tiesu asociācijas ikgadējās konferences sagatavošanās konferencē.
Savu viedokli Endziņš žurnālistiem skaidroja ar Valsts kancelejas (VK) rīcību, pirmdien uzaicinot viņu piedalīties valdības sēdē ST lūguma izskatīšanai, bet pēc divu stundu gaidīšanas paziņojot, ka "viņa" jautājumu šajā sēdē vispār nav paredzēts skatīt. ST priekšsēdētājs arī pastāstīja, ka pirmdien no rīta saņēmis telefonisku uzaicinājumu ierasties valdības sēdē ar paskaidrojumu, ka ST lūgumu valdība izskatīs plkst.10.40.

"Es nopriecājos, ka beidzot man tiek dota iespēja dialogam ar valdību, tāpēc aizgāju un nosēdēju līdz pusvieniem. Šajā laikā valdība paspēja izlemt ar Valsts zemes dienesta, Radio un televīzijas padomes, Valsts cilvēktiesību biroja un vairāku citu organizāciju budžeta papildizdevumiem saistītus jautājumus. Un tad pie manis pienāca VK direktore Gunta Veismane un pajautāja, ko es te vispār darot," klāstīja ST priekšsēdētājs.

Viņš neslēpa savu neizpratni par šādu valdības rīcību, tostarp - ne tikai attiecībā uz pirmdienas incidentu, bet arī uz valdības attieksmi vispār. Endziņš bija sašutis par to, ka citām, viņaprāt, daudz mazāk svarīgām lietām valdība piešķir daudz lielākus līdzekļus, bet "nieka 2252 latus tādai katrai valstij nozīmīgai lietai kā dalība Eiropas konstitucionālo tiesu asociācijas konferencē līdzekļus nespēj atrast".

"Vai tiešām man būs jārīkojas kā tiem labdarības akciju organizatoriem, kas televīzijā publicē bezmaksas reklāmas sludinājumus ar tālruņa numuriem un jāierunā teksts, ka, piezvanot pa šo numuriņu, TV skatītāji būs ziedojuši vienu latu Satversmes tiesai," retoriski jautāja ST priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka valdība 15.decembra sēdē nākamā gada budžetā pēc Endziņa lūguma iekļāva ST nepieciešamos 3185 latus dalībai Eiropas konstitucionālo tiesu konferencē 2004.gadā apmaksai, bet nepiešķīra līdzekļus valsts dalībai sagatavošanās konferencei, kas notiks 2003.gadā. Jau tad Endziņš skaidroja, ka janvārī saņemtos līdzekļus ST pārskaitīs konferencei, bet pēc tam nāksies lūgt premjerministru, lai valdība piešķirtu līdzekļus tiesas priekšsēdētāja dalībai Kiprā notiekošajā sagatavošanās konferencē.

2004.gadā Eiropas konstitucionālo tiesu konference notiks Kiprā, bet jau nākamgad Endziņam būs jādodas uz Kiprā notiekošo sagatavošanās konferenci un šim nolūkam arī būs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta.

ST lūgumu piešķirt 3185 latus atbalstīja Saeimas Juridiskā komisija, bet Saeimas Finanšu un budžeta komisija un valdība lūgumu noraidīja. Endziņš iepriekš klāstīja, ka Latvijas dalība starptautiskajā organizācijā nav bezmaksas un aprēķinātās summas lielums nav atkarīgs no valsts budžeta lieluma.

Asociācijā šobrīd ietilpst 34 valstis, kas ir pilntiesīgas organizācijas locekles, bet Baltkrievija pagaidām ir asociētās locekles statusā valstī konstatēto cilvēktiesību pārkāpumu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!