Foto: LETA

Aizvadītā gada izskaņā Daugavpils pilsētā tika izsludināta enerģētiskā krīze, kuru domes vadība pamato ar to, ka pilsētai līdz februārim beigsies resursi, lai mazinātu augošos siltuma tarifus. Vienlaikus Ekonomikas ministrijā (EM) uzskata, ka situācija Latvijas otrajā lielākajā pilsētā nav uzskatāma par krīzi. Portāls "Delfi" pēta, kas tieši notiek Daugavpilī.

Pilsētas mērs Andrejs Elksniņš (S) sarunā ar portālu "Delfi" akcentē, ka lokālās enerģētiskās krīzes pamatā ir domstarpības starp pašvaldības kapitālsabiedrību kā siltuma ražotāju un privātiem siltumenerģijas ražotājiem. Viņš skaidro, ka enerģētiskā krīze tika izsludināta, jo privātie siltuma piegādātāji jau kopš septembra atteikušies piegādāt siltumenerģiju, pamatojot šo lēmumu ar nepieciešamību veikt katlu tehnisko apkopi.

Jāpiebilst, ka privāto uzņēmēju koģenerācijas stacijās saražotais siltums līdz septembrim nodrošināja vairāk nekā pusi no Daugavpilī patērētās siltumenerģijas. Attiecīgi Elksniņš sarunā pauž bažas, ka šāda vienlaicīga "tehniskā apkope" varētu būt saistīta ar gāzes cenu pieaugumu, kas mazinājusi privāto komersantu vēlmi pārdot pilsētai siltumu, iespējams, tādējādi zaudējot līdzekļus.

Līdzīgu pieņēmumu portālam "Delfi" pauž arī opozīcijā esošās "Mūsu partijas" līderis, bijušais Daugavpils mērs Igors Prelatovs. Viņš pieļauj, ka septembrī notikušas "politiskās spēles", reaģējot uz koģenerācijas staciju lēmumu veikt remontdarbus. Tiesa, viņš atzīst, ka viņa rīcībā esošā informācija liecinot, ka šīs koģenerācijas stacijas savu darbu varētu atsākt tuvākajā laikā, iespējams, pat mēneša laikā.

Portāla "Delfi" rīcībā ir nonākusi fotogrāfija, kurā, pēc informācijas avota teiktā, Elksniņš īsi pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas lidostā ar ģimeni dodoties ceļojumā uz Dubaiju. Informācijas avots apliecina, ka šāds ceļojums esot noticis pēc 28. decembra, taču pats Elksniņš, jautāts par iespējamo prombūtni, tostarp atvaļinājumu, portālam uzsvēra, ka "šādas dzeltenas ziņas nekomentēs", pat nenorādot, kad šis ceļojums ir noticis.

Bet kur krīze?

EM portālam "Delfi" gan uzsver, ka ministrijas ieskatā Daugavpilī notiekošais nav enerģētikas krīze. EM pārstāvji norādīja, ka, ja pilsētai ir enerģijas resursi, kā arī nav piegāžu traucējumu, tad atbilstoši likumam neiestājas situācija, kuru varētu saukt par enerģētisko krīzi. "Tas, ka ir augstas cenas, tā nav krīze," atzīmēja EM, piebilstot, ka šāda situācija gan prasa konkrētus atbalsta mehānismus.

Ministrijas sacītajam Elksniņš nepiekrīt: "Priekš manis enerģētiskā krīze ir tad, kad cilvēkiem ir auksti, nevis tikai tad, kad nav spiediena gāzes vadā," uzsver mērs.

Jāpiebilst, ka trešdien, 5. janvārī, Daugavpilī ekspluatācijā tika nodota jaunā šķeldas katlumāja TEC-3 teritorijā, projekts tapis par Eiropas Savienības fondu naudu ar Daugavpils pašvaldības iesaisti. Atbilstoši veiktajām pārbaudēm, maksimālā stacijas jauda ir 36MW. Jaunā katlumāja spēs nodrošināt 30% no pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas, tādā veidā mazinot straujo siltumenerģijas tarifu pieaugumu, uzsvērts pilsētas mājaslapā.

"Daugavpils siltums" plānoja, ka siltuma tarifs pieaugs līdz 153,52 eiro par megavatstundu. Pēc sarunām ar Sabiedrisko Pakalpojumu regulēšanas komisiju (SPRK) uzņēmumam izdevies vienoties par šo jaudu iekļaušanu februāra apkures tarifā un tas iesniedza jauno tarifu plānu, kas paredz, ka tarifs par vienu megavatstundu pieaugs no 56,96 eiro līdz 93,65 eiro. 13. janvārī publicētajā SPRK lēmumā lasāms, ka komisija šo tarifu plānu ir akceptējusi un jaunie tarifi spēkā stāsies no 1. februāra, kas nozīmē, ka iedzīvotāji savos rēķinos tos pirmo reizi ieraudzīs marta sākumā.

Lai gan šķeldas katls nule kā nodots ekspluatācijā, vēlā rudenī Daugavpils izpelnījās Latvijas uzmanību, jo pilsētas mērs apgalvoja, ka ir noslēgts atsevišķs līgums ar kādu komersantu, lai piegādātu gāzi Daugavpilij par cenu, kas izdevīgāka nekā citi varianti. Iepriekš sarunā ar "Delfi.ru" kolēģiem Elksniņš atzīmēja, ka nevar komentēt iepirkuma cenu, jo tas ir komercnoslēpums, taču uzsvēra, ka gāzes iepirkums noticis atbilstoši visiem Latvijas likumiem.

Tiesa, portālam "Delfi" zināms, ka šis komersants ir Latvijā reģistrētais uzņēmums SIA "AJ Power", kas jau vairākus gadus strādā enerģētikas nozarē. Portālam "Delfi" raksta tapšanas brīdī nav izdevies sazināties ne ar AS "Daugavpils siltumtīkli", ne ar "AJ Power".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!