Eiropas enerģijas dzērienu ražotāji Eiropas Kopienu Tiesā apstrīdēs Lietuvas parlamenta pieņemto likumu, kas aizliedz enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras jaunākas par 18 gadiem, un arī aizliegums Latvijā var būt pamats tiesvedībai, liecina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai nosūtītā vēstule.

"Pirms gada Lietuvā pieņemtais Enerģijas dzērienu likums ir pretrunā ar dažiem Eiropas Savienības (ES) likumdošanas aktiem. Līdzīgā veidā arī Enerģijas dzērienu aprites likuma projekts Latvijā varētu pārkāpt Eiropas Līgumu pamatprincipus," norāda ražotāji.

Aizliegums pārdot enerģijas dzērienus personām līdz 18 gadu vecumam radītu nesamērīgu ietekmi, samazinot dzērienu pārdošanas apjomus Latvijā, turklāt šādi ierobežojumi nav akceptējama tirdzniecības prakse.

"Likumprojekts radīs būtiskus priekšnosacījumus un barjeras produktu ieviešanai tirgū, kā rezultātā ražotāji varētu atturēties eksportēt uz Latviju ierobežotā tirgus dēļ. Tirgotāji varētu arī pilnībā izņemt produktus no tirdzniecības klāsta, " klāsta "Energy Drinks Europe" ģenerālsekretārs Andreass Kadi.

Ražotāji vērš uzmanību gan uz to, ka Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde nesniedz kādu zinātnisku attaisnojumu, kāpēc pret enerģijas dzērieniem būtu jāizturas citādāk nekā pret tēju, kafiju, šokolādi utt., gan uz Latvijas Ārstu biedrības secinājumiem par to, ka kopējais kofeīna patēriņš Latvijā ir mazs.

"Ir skaidrs, ka nav zinātniska vai tiesiska pamatojuma enerģijas dzērienu tirdzniecības vai reklamēšanas ierobežojumu ieviešanai," teikts vēstulē, aicinot komisiju iebilst pret zinātniski nepamatotu, neproporcionālu un diskriminējošu regulējumu, kas būtu pamats tiesvedībai.

Ir iespējami citi efektīvi, mazāk ierobežojuši un proporcionālāki pasākumi, ko piemērot visiem kofeīnu saturošajiem produktiem un dzērieniem, uzskata ražotāji.

Saeimas komisija trešdien turpinās skatīt šo likumprojektu.

Jau vēstīts, ka Enerģijas dzērienu aprites likumprojekts paredz, ka Enerģijas dzērienus aizliegts pārdot personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un šīs personas nedrīkst tos iegādāties.

Lai pārliecinātos par pircēja vecumu, mazumtirgotājam būs pienākums pieprasīt, lai pircējs uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

Turklāt enerģijas dzērienu tirdzniecību plānots aizliegt izglītības iestāžu telpās un to teritorijā.

Likumprojekts arī paredz, ka enerģijas dzērienus mazumtirdzniecības vietās pārdošanai jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem tādā veidā, lai tie būtu viegli identificējami, un tirdzniecības vietā izvietos norādi "Augsts kofeīna saturs. Nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti".

"Energy Drinks Europe" (EDE) ir Eiropas asociācija, kas pārstāv Eiropas enerģijas dzērienu ražotājus. EDE sadarbojas ar visām interešu grupām un partneriem, kas ir iesaistījušies publiskās diskusijās par enerģijas dzērieniem un saistītajām tēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!