Foto: LETA

Pilsoņa solījums būtu jāpaceļ jaunā pakāpē – kļūstot par Latvijas pilsoni, cilvēkam būtu jādod pilsoņa zvērests, par kura pārkāpšanu būtu jāparedz atbildība, šādu viedokli intervijā "Latvijas Avīzei" pauž Eiropas Parlamenta (EP) deputāte no Latvijas Inese Vaidere (V).

Viņa pauž, ka nevienā valstī tie, kuri nav pilsoņi, "nedrīkst veikt zināmas politiskas aktivitātes, bet pie mums nacionālboļševikiem ir brīv vākt parakstus, lietot nezināmas izcelsmes naudu".

Viņasprāt, pilsonība jāpaceļ daudz augstākā vērtē, nekā tā ir tagad. Pilsoņa solījuma vietā būtu jāievieš pilsoņa zvērests. "Naturalizācijai jātop par ļoti nopietnu un atbildīgu procesu. Nedrīkst būt tā, ka eksaminēts un par pilsoni kļuvis cilvēks, kā izrādās, pēkšņi nedz runā, nedz saprot latviski," saka EP deputāte.

"Ja kādam būs grūti dabūt vārdus pār lūpām par uzticību Latvijai un tās vērtībām, viņš apdomāsies, vai kļūt par šīs valsts pilsoni. Savukārt tas, kurš zvērējis un pārkāpis zvērestu, ir pelnījis, ka viņam pilsonību atņem," intervijā saka Vaidere, nosakot, ka pie normatīvu pilnveides jau strādājot "Vienotības" juristi. "Ceru, ka politiskās gribas pietiks".

Vienlaikus Vaidere arī pauž viedokli, ka tagadējā Ārlietu ministrija (ĀM) neizmanto visas iespējas skaidrot situāciju Latvijā un vēstīt, kā tā radusies. "It kā viss esot skaidrots un vai nu visam jāpievērš uzmanība. Domāju, ka pamatotas atbildes tomēr nepieciešamas," saka Vaidere.

Tuvākajā laikā viņa tiksies ar jaunievēlēto EP prezidentu Martinu Šulcu.

"Domāju, ka zinu, kur ir saknes iepriekšējiem šā vācu sociāldemokrāta izteikumiem par "Saskaņas centra" "atstāšanu aiz borta". Viņa politiskajā grupā ir deputāts no Latvijas Mirskis, tajā strādā bijušais mūsu Ārlietu ministrijas darbinieks Mamedovs. Grasos apstrīdēt iepriekš Šulcam piegādātās ziņas, jo tagad viņš ir parlamenta prezidents, kam īpaši svarīga patiesa informācija," norāda Vaidere.

Jau ziņots, ka 18.februārī notiks referendums par Satversmes grozījumiem, kas paredz krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!