Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Parlamenta (EP) deputāti ir nosūtījuši vēstuli Pakistānas prezidentam Asifam Zardari ar aicinājumu darīt visu iespējamo, lai tiktu sodīti noziedznieki, kuri atbildīgi par uzbrukumu 14 gadus jaunajai cilvēktiesību aktīvistei Malalai Jusafzai.

Vēstuli parakstīja arī Latvijas EP deputāte Sandra Kalniete (V), kura uzskata, ka par šo noziegumu ir nepieciešams runāt starptautiskā līmenī, lai Pakistānas valdība piespriestu sodu vainīgajiem nevis izvēlētos noziegumu ignorēt, informēja parlamentārais asistents Mārtiņš Spravņiks.

Par uzbrukumu jaunajai sievietei atbildību ir uzņēmusies teroristiskā organizācija Taleban. Skolniece ieguva ievērību, publiski kritizējot teroristiskās organizācijas un iestājoties par sieviešu tiesībām saņemt izglītību.

''Starptautiskā sabiedrība vēl arvien pārāk maz dara, lai ietekmētu to valstu valdības, kas, slēpjoties aiz gadsimtu tradīcijām, pieļauj vai ignorē smagus sieviešu un meiteņu tiesību pārkāpumus. Atbildīgajiem par šiem noziegumiem ir jāsaņem sods. Tāpat autoritātēm ir sistemātiski jāizglīto sabiedrība, lai šādi notikumi neatkārtotos. Jaunajai Malalai Jusafzai ir vairāk drosmes kā lielai daļai pasaules iedzīvotāju, un mūsu, Eiropas Parlamenta deputātu, pienākums ir izdarīt spiedienu uz Pakistānas valdību, lai vainīgie tiktu sodīti,'' uzskata Kalniete.

''Var runāt par reliģijas un kultūras tradīcijām, bet ir jādomā veselā saprāta robežās. Ir 21.gadsimts. Regulāri notiek ANO konferences, kas veltītas sieviešu tiesību jautājumiem. Arī to valstu oficiālās delegācijas, kurās sistemātiski tiek pārkāptas sieviešu un meiteņu tiesības, tajās piedalās un uzņemas saistības. Tomēr atkal un atkal starptautiskā sabiedrība pārliecinās, ka tiesību pārkāpumi un vardarbība pret sievietēm un meitenēm turpinās. Reizēm pārņem rūgta bezspēcība. Visdziļākajā apbrīnā un pateicība es noliecu galvu to nevalstisko organizāciju aktīvistu priekšā, kas, bieži vien riskējot ar savu dzīvību un ar minimālu vietējo autoritāšu atbalstu, cenšas reāli palīdzēt postā nonākušajām sievietēm,'' saka deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!