Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas grupas deputāti no apvienības “tēvzemei un Brīvībai”/LNNK otrdien nosūtījuši vēstuli Austrijas prezidentūrai, Eiropas Komisijas prezidentam, kā arī Eiropas Centrālās bankas prezidentam, aicinot atzīt dalībvalstu, tajā skaitā Latvijas tiesības Eiropas vienotās valūtas nosaukumu rakstīt, ievērojot dalībvalstu valodu likumus un lietojumu tradīcijas, informēja Eiropas Parlamenta UEN grupa Preses administratore Iveta Bojāre.
Eiropas Parlamenta Nāciju Eiropas grupas deputāti no apvienības “tēvzemei un Brīvībai”/LNNK otrdien nosūtījuši vēstuli Austrijas prezidentūrai, Eiropas Komisijas prezidentam, kā arī Eiropas Centrālās bankas prezidentam, aicinot atzīt dalībvalstu, tajā skaitā Latvijas tiesības Eiropas vienotās valūtas nosaukumu rakstīt, ievērojot dalībvalstu valodu likumus un lietojumu tradīcijas

"Valūtas, tāpat kā Eiropas nosaukuma atveide nav un nevar būt monetārās politikas jautājums. Tas ir jautājums, kas skar valodas politiku un ir nacionālā kompetence. Eiropas ierēdņi ir kaut ko pārpratuši, ja jau sāk mācīt mūs, kā runāt un rakstīt latviešu valodā," komentējot vēstuli Eiropas amatpersonām, sacījusi EP deputāte Inese Vaidere.

Vēstulē Eiropas amatpersonām Latvijas deputāti norāda, ka institūciju prasība lietot latviešu valodā neesošu divskani "eu" vienotās valūtas nosaukumā ir klajā pretrunā ar Latviešu valodas likumiem un lietojumu tradīciju. Tāpat vēstulē uzsvērts, ka vienotās valūtas nosaukuma simboliskā jēga bija tā atvasināšana tieši no vārda "Eiropa".

ES prezidentūrai, Eiropas Komisāram un Eiropas Centrālās bankas prezidentam Latvijas deputāti atgādinājuši, ka vārds "eiro" tika lietos Pievienošanās līgumā ES latviešu valodas oriģinālā, ko parakstīja visas dalībvalstis. Turklāt Latvija, akceptējot līgumu par Konstitūciju Eiropai, vienlaikus apstiprināja Latvijas un Ungārijas kopējo deklarāciju par vienotās valūtas nosaukuma rakstību Līgumā.

"Diemžēl pašreizējais mēģinājums šo visu padarīt par tehnisku kļūmi un uzspiest latviešu valodai neraksturīgu valūtas nosaukumu apdraud vienu no Eiropas pamatvērtībām - valodu līdztiesību un identitāti, un tas var izrādīties apdraudējums arī pašai Eiropai," atzīmē Ģirts Kristovskis.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība jau divas reizes akceptējusi lēmumu ES vienoto valūtu Latviešu valodā saukt par “eiro”, taču ES vēlas Latvijai uzspiest lietot formu “euro”, informēja valodas aģentūras pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!