Foto: LETA

Pirmdien trīs partijas un partiju apvienības – "Jaunā Vienotība", Nacionālā apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Zaļo un Zemnieku savienība – Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniedza savus deputātu kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, portāls "Delfi" uzzināja CVK.

Visos pirmdien iesniegtajos kandidātu sarakstos pieteikts maksimāli iespējamais kandidātu skaits – 16, kas ir divas reizes vairāk nekā no Latvijas EP ievēlamais deputātu skaits. Tas nozīmē, ka EP vēlēšanām līdz pirmdienai pieteikti astoņi deputātu kandidātu saraksti un 119 deputātu kandidātu.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana vēlēšanām turpināsies vēl trīs dienas – līdz 21. martam.

Ar visiem vēlēšanām iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām, ziņām par kandidātiem un statistiku iespējams iepazīties CVK EP vēlēšanu vietnē. No 20. maija ar kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem vēlētāji varēs iepazīties arī vēlēšanu iecirkņos.

Kā skaidro CVK, iesniegt kandidātu sarakstus EP vēlēšanām drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības, kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Tiesības kandidēt EP vēlēšanās ir Latvijas un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas Latvijā, ir reģistrēti Latvijas vēlētāju reģistrā un kuriem nav liegts kandidēt dalībvalstī, kuras pilsoņi viņi ir. Deputātu kandidātam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 21 gadu vecam.

Piekļuve CVK deputātu kandidātu sarakstu sagatavošanas lietojumprogrammai līdz šim izsniegta 16 partiju un partiju apvienību pārstāvjiem.

Līdz pirmdienai kandidātu sarakstu iesniegšanu CVK pieteikušas vēl šādas partijas: "Atmoda", Latvijas Krievu savienība, Jaunā Konservatīvā partija. Savukārt Latvijas Reģionu apvienība, kas sava saraksta iesniegšanu bija pieteikusi pirmdien, pieteikumu atsauca, informējot, ka sarakstu iesniegs vēlāk.

CVK atgādina, ka 2014. gada EP vēlēšanās piedalījās 14 partijas un partiju apvienības, vēlēšanām tika reģistrēti 170 deputātu kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!