Spriedze Slovākijas attiecībās ar kaimiņvalsti Ungāriju ceturtdien pārauga nacionālistiskā histērijā, jo Bratislavas izsludinātais kampaņas moratorijs pirms Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām nespēja noklusināt nesaskaņas par etnisko pārstāvniecību.

Slovākijas parlaments pēc sanāksmes trešdienas vakarā nāca klajā ar paziņojumu, kurā pausts "dziļš satraukums par nacionālisma, antisemītisma un ksenofobijas ekstrēmo pieaugumu ungāru sabiedrībā".

Paziņojums ir reakcija uz Ungārijas bijušā premjerministra Viktora Orbana pagājušajā nedēļā izteikto aicinājumu Slovākijā dzīvojošiem ungāriem balsot atbilstoši savai etniskajai piederībai par Ungāru Koalīcijas partiju (SMK), kas pārstāv pusmiljonu lielo minoritāti.

Orbans Bratislavu aizkaitinājis ar izteikumu, ka sestdien Slovākijā gaidāmās EP vēlēšanas "izšķirs, cik likumdevēju pārstāvēs Karpatu reģionā dzīvojošo ungāru intereses".

Orbana vārdi bija atsauce uz bijušo Austroungārijas impēriju, kuras sastāvā Budapešta laikā no 1867. līdz 1918.gadam kontrolēja pašreizējo Slovākijas teritoriju.

Slovākijas likumdevēji Orbana izteikumus novērtējuši kā "bezatbildīgus un nacionālistiskus", uzsverot, ka tie "uzkurina etnisko nošķiršanos, apstrīd kaimiņu suverenitāti, pārkāpj Slovākijas teritoriālo vienotību un veicina nestabilitāti Centrāleiropā".

Savukārt Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks, uzturoties Prāgā, otrdien žurnālistiem paziņoja, ka Orbana nostāja nav raksturīga "21.gadsimta Eiropai".
"Katram saprātīgam cilvēkam jānosoda šāda veida politika, jo tā ir destruktīva politika, kas mēģina uzkurināt nacionālistiskas kaislības," piebilda Lajčaks.

Orabana pārstāvētā konservatīvā partija "Fidez", kurai sabiedriskās domas aptaujas vēlēšanās sola uzvaru, savukārt trešdien paziņoja, ka minoritātēm Eiropas Savienībā (ES) ir tiesības balsot atbilstoši etniskajai piederībai, lai nodrošinātu tām atbilstošu pārstāvniecību.

Tikmēr ungāru ziņu aģentūra MTI citē Orbana trešdienas vakarā teikto, ka dažas ES dalībvalstis "nesaprot, ka ES izveidota, lai robežas zaudētu savu nozīmi".

Jau tā vēsturiski saspīlētās Ungārijas un Slovākijas attiecības kļuva vēl vēsākas, kad 2006.gadā Slovākijas valdošajai koalīcijai pievienojās galēji labējā Slovāku Nacionālā partija (SNS). Tās līderis Jans Slota ir pazīstams ar savu pret ungāriem vērsto aso retoriku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!