Foto: Reuters/Scanpix
Visticamāk gripas epidēmija turpināsies līdz aprīļa sākumam, prognozē Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi. Apkopotie dati liecina, ka pēdējo nedēļu laikā gripas intensitāte samazinās, taču joprojām tiek novērota plaša gripas izplatība.

SPKC arī informē, ka līdz 20. martam saņemti 66 paziņojumi par nāves gadījumiem saistībā ar gripu. Iepriekšējā gripas sezonā kopumā reģistrēts 91 nāves gadījums.

"Gripas izplatība šajā sezonā sākās novembra beigās un sporādiska gripas izplatība tika novērota līdz janvāra vidum. Janvāra otrajā pusē gripas izplatība sasniedza epidēmijas līmeni – kas ir par četrām nedēļām agrāk nekā iepriekšējā sezonā," stāsta SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova. Maksimālā intensitāte reģistrēta februāra pirmajā nedēļā.

Augstākā saslimstība ar gripu novērota bērnu vidū. Bērniem šajā sezonā reģistrēts ievērojami lielāks gripas izraisīto komplikāciju skaits – gripa ar pneimoniju. Salīdzinoši liels gripas izraisīto pneimoniju skaits novērots arī pieaugušo cilvēku vidū.

Epidemiologi izpētījuši, ka šajā sezonā cirkulēja divi A tipa gripas vīrusa apakštipi – AH1pdm09 un A/H3. "Kopš sezonas sākuma prevalē AH1/pdm, kurš, salīdzinot ar citiem vīrusiem, izraisa augstāku saslimstību bērnu un jaunu cilvēku vidū," skaidro Nikiforova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!