Eiropas padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) trešdien Strasbūrā pieņēmusi ziņojumu par to, kā Krievija pilda saistības, kuras tā uzņēmās, iestājoties šajā organizācijā 1996.gadā, sacīja EPPA Latvijas delegācijas loceklis Juris Dobelis.
EPPA rezolūcija norāda uz Krievijas neizpildītajām iestāšanās saistībām, informēja Ārlietu ministrijas Preses centrā.

Dobelis informēja, ka rezolūcijā iekļauti arī vairāki Latvijas delegācijas iesniegtie priekšlikumi. Viens no tiem aicina Krieviju rūpēties par to, lai tiktu noslēgts Krievijas un Latvijas robežlīgums.

Tāpat rezolūcijā iekļauts Igaunijas iesniegtais un Latvijas atbalstītais teksts par to, ka Baltijas valstis bijušas okupētas.

EPPA noraidīja Krievijas delegācijas mēģinājumu tekstā svītrot atsauci uz Baltijas valstu okupāciju, tādējādi asambleja vēlreiz atzinusi Latvijas okupācijas faktu, norāda Ārlietu ministrija.

EPPA atbalstu guva arī Latvijas delegācijas iesniegtais labojums, kurā Krievija aicināta atvieglot pieeju arhīviem, kas atrodas tās teritorijā. Tas ir svarīgi gan Latvijas represētajiem pilsoņiem, gan vēsturniekiem, lai varētu pētīt Latvijas vēstures tumšākās lappuses.

Kā norādīja Dobelis, vairāk par EPPA pieņemto ziņojumu plānots stāstīt preses konferencē, kas Rīgā notiks 30.jūnijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!