Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) cer, ka būs iespējams restrukturizēt "Parex banku" un padarīt to par vēl svarīgāku spēlētāju ne tikai Latvijā, bet visās Baltijas valstīs, intervijā laikrakstam "Diena" sacījis bankas prezidents Tomass Mirovs.
Mirovs norādījis, ka ka Baltijas valstu kopējais tirgus ir apmēram astoņi miljoni cilvēku, un tas "droši vien ir saprātīgs apmērs tādai bankai kā "Parex banka", katrā ziņā "piemērotāks nekā divarpus miljoni, kas dzīvo šajā valstī". Viņaprāt, ar saprātīgu finansējumu varētu panākt, ka "Parex banka" var apmierināt uzņēmējdarbības sektora vajadzības.

Baņķieris skaidrojis, ka ERAB iesaistījusies "Parex bankā" tāpēc, ka vēlas palīdzēt tautsaimniecībai. "Tā kā mūsdienās bankas ir krīzes centrā, mums liekas loģiski papildināt Starptautiskā Valūtas fonda un Eiropas Savienības rīcību makroekonomiskajā līmenī, iesaistoties vienā no sistēmiski svarīgajām bankām, lai labāk apkalpotu bankas klientus, sevišķi mazos un vidējos uzņēmumus," teicis Mirovs.

Pēc viņa domām, tagad jāpievēršas restrukturizācijai un tad iespējamo papildu privāto investoru meklēšanai, kas īr īpaši svarīgi, ja sāksies ekonomikas atlabšana.

ERAB prezidents bijis atturīgs komentāros par ierobežojumiem, kas darījumā noteikti valstij. Piemēram, viņš tieši nav atbildējis, vai valdībai noteikts ierobežojums trīs gadus pārdot savas akcijas. Tāpat viņš nav komentējis, vai ERAB ir tiesības uzlikt veto, ja valsts kādam grib pārdot savas akcijas.

Savukārt valdības garantija esot saistībā ar dažiem soļiem, kurus valdība potenciāli varētu spert. Piemēram, ja valdība kaut kādu apsvērumu dēļ nolemtu pārdot savas akcijas par ļoti zemu cenu.

Tāpat Mirovs stāstījis, ka citiem Latvijas uzņēmumiem un bankām paredzēti apmēram 100 miljoni eiro. ERAB pievērsīšot pastiprinātu uzmanību trim jomām: finanšu sektora un bankām, jebkam, kas ir saistīts ar enerģētiku un enerģijas taupīšanu, kā arī infrastruktūrai, sevišķi pašvaldības sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!