Foto: PantherMedia/Scanpix

Kopš 23.marta, kad stacionārā tika noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce, Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) mediķu palīdzību ērces noņemšanā meklējuši vairāk nekā 400 iedzīvotāju, portālu "Delfi" informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Līdz šās nedēļas sākumam laboratorijā pārbaudītas 784 ērces, un konstatēts, ka ērču saslimstības līmenis ir 9,2%. Salīdzinot ar situāciju pagājušā gada analogā laika periodā, kad laboratoriski tika pārbaudītas 777 ērces (inficētas bija 1,4%), šogad inficēto ērču skaits pieaudzis septiņas reizes.

Šogad gandrīz 900 cilvēku nodevuši viņiem piesūkušās ērces laboratoriskai pārbaudei, lai pārliecinātos, vai kukainis nav inficēts ar ērču encefalītu.

Stacionāra galvenā ārste, profesore Baibas Rozentāles pieredze liecina, ka ērces laboratoriski tiek pārbaudītas ne tikai sirdsmiera dēļ. Svarīgākais motīvs ir turpmākajās 2- 4 nedēļās rūpīgāk sekot līdzi savam veselības stāvoklim, lai tajā laikus pamanītu izmaiņas, un, sajūtot pirmos ērču encefalīta infekcijai raksturīgos simptomus, vai novērojot izmaiņas ērces piesūkšanās vietā, kas var norādīt arī uz iespējamo inficēšanos ar Laima slimību, nekavējoties apmeklētu ārstu.

Profesore uzsver, ka savlaicīgi noteikta diagnoze un uzsāktā infekcijas ārstēšana ir svarīga, nereti novēršot nevēlamas blaknes un sarežģījumus, ko var radīt šīs infekcijas.

Šogad stacionārā ārstējušies 13 ērču encefalīta un trīs Laima slimības pacientu. Patlaban ārstējas 10 cilvēki, kuri inficējušies ar ērču encefalītu un viens Laima slimības pacients.

Mediķi atgādina, ka efektīvākais aizsardzības līdzeklis pret ērču encefalītu ir vakcinācija. Tomēr arī pret šo slimību vakcinētajiem cilvēkiem, atrodoties dabā, iespējams inficēties ar citām ērču pārnestām infekcijām, pret kurām vakcīna nav radīta.

Tāpat speciālisti atgādina, ka svarīgi ievērot piesardzības pasākumus, kas palīdzētu aizsargāties pret ērces uzbrukumu. Tāpēc pirms došanās darbos vai atpūtas pastaigā uz mežu, dārziem un pļavām, vēlams apģērbu pielāgot tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt: bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Tāpat, uzturoties dabā, vēlams valkāt apģērbu gaišā krāsā, lai ērces būtu iespējams laikus pamanīt.

Ja ērce piesūkusies, nepieciešams to izņemt pēc iespējas ātrāk. Ērču encefalīta vīrusu inficēta ērce var ievadīt koduma vietā uzreiz pēc piesūkšanās, bet risks inficēties ar citiem ērču pārnesto infekcijas slimību izraisītājiem ir augstāks, ja ērce ir ilgāk piesūkusies.
Ērci jānoņem, nesaspiežot tās ķermeni, lai koduma brūcē neiekļūtu inficētas ērces iekšējais saturs. Pirms ērces izvilkšanas dezinficē vietu, kur tā piesūkusies.

Ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti, ar ko satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni velk uz āru. Ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien stipru diegu un, velkot aiz diega galiem, izņem ērci. Pēc ērces izņemšanas koduma brūci dezinficē un rokas nomazgā ar ūdeni un ziepēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!