Foto: LETA
Valdība otrdien atbalstīja divu profesionālo vidusskolu - Ērgļu un Cīravas - likvidāciju no šā gada 1.septembra, tās pievienojot citām skolām.

Valdības lēmums paredz, ka Ērgļu profesionālā vidusskola tiks pievienota Priekuļu tehnikumam, savukārt Cīravas profesionālā vidusskola tiks pievienota Kandavas valsts lauksaimniecības tehnikumam.

Pārņemot vidusskolu, Priekuļu tehnikums turpinās īstenot visas vidusskolas profesionālās izglītības programmas mācību vietā Ērgļos, bet Cīravas profesionālā vidusskola kļūs par Kandavas tehnikuma mācību vietu Cīravā, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). 

Lēmums par skolu likvidāciju tiek pamatots ar nelielo skolēnu skaitu. "Ņemot vērā demogrāfisko situāciju turpmākajos gados, vidusskola, nepietiekama izglītojamo skaita dēļ kā patstāvīga izglītības iestāde nevarēs pastāvēt. Atbilstoši izglītojamo skaitam piešķirtais valsts budžeta finansējums būs nepietiekams, lai segtu nesamērīgos vidusskolas platību un infrastruktūras uzturēšanas izdevumus," skaidrots dokumentos par Ērgļu arodskolas likvidāciju.

Līdzīgi apsvērumi minēti arī Cīravas vidusskolas likvidācijai - skola turpmākajos gados nevarēs palielināt izglītojamo skaitu un nespēs kvalificēties profesionālās izglītības kompetences centra statusa iegūšanai.

Ērgļu Profesionālajā vidusskolā 2014.gada 1.oktobrī mācījās 167, savukārt Cīravas - 365 skolēni.

Ērgļos bija iespējams apgūt tādas profesijas kā namdaris, jumiķis, remontstrādnieks, viesmīlības pakalpojumu speciālists, kokkopis (arborists), pavāra palīgs u.c.. Cīravas profesionālajā vidusskolā iespējams apgūt tādas profesijas kā galdnieks, pavārs, lauksaimniecības tehnikas mehāniķis, automehāniķis un sekretārs.

Šīs nav vienīgās profesionālās skolas, ko plānots likvidēt. IZM piedāvā likvidēt piecas profesionālās skolas, no šā gada 1.septembra pievienojot tās citām skolām.

Ministrijas ieskatā būtu jālikvidē  Skrundas Profesionālā vidusskola, Jaungulbenes Profesionālā vidusskola, kā arī Alsviķu arodskola un Rīgas Pārdaugavas profesionālā vidusskola. Tāpat plānots likvidēt Saulaines profesionālo vidusskolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!