Foto: Publicitātes attēli
Eiropas Komisija (EK) pirmdien ar ekspertu apelācijas komiteju vienojusies divus gadus aizliegt Eiropas Savienībā (ES) izmantot neonikotinoīdu grupas pesticīdus, kas tiek vainoti straujajā bišu depopulācijā un saslimšanā, ziņo portāls „EUbusiness”.

Aizliegums varētu stāties spēkā jau šogad.

Iespējams, pesticīdu lobija dēļ, martā šādu lēmumu neizdevās pieņemt un priekšlikumu pārcēla skatīšanai apelācijas komitejā, kas pirmdien nolēma par labu pesticīdu aizliegšanai. Marta balsojumā Latvija atbalstīja pesticīdu aizliegšanu.

Latvijas Biškopības biedrības Padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis portālam „Delfi” uzsvēra, ka pesticīdu aizliegšana nav tikai par labu bitēm vien, bet arī visai zaļajai videi un domāšanai kopumā.

Visā Eiropā pastāv lielas bažas par bišu populācijas samazināšanos, tiek uzskatīts, ka šo kukaiņu masveida bojāeju izraisa uz neonikotinoīda bāzes veidoti pesticīdi, ko izsmidzina lauksaimnieki. Tomēr daudzi lauksaimnieki un kultūraugu speciālisti uzstāj, ka pesticīdu negatīvā ietekme uz bitēm nav pietiekami pierādīta, skaidro laikraksts "The Independent".

Dažādi bitēm kaitīgo pesticīdu ierobežojumi jau ir spēkā Francijā, Vācijā, Itālijā un Slovēnijā. Tomēr pagājušajā mēnesī atbalstu idejai par pesticīdu lietošanas ierobežošanu neizdevās gūt, jo Lielbritānija un Vācija balsojumā atturējās.

Pētnieki uzskata, ka tādas savvaļas kukaiņu sugas kā bites apputeksnē aptuveni trešo daļu pasaules kultūraugu. Eiropas Pārtikas drošības aģentūra janvārī secināja, ka pesticīdi rada "augstu akūtu risku" apputeksnētājiem, to skaitā bitēm.

Tomēr ziņojumā arī piebilsts, ka atsevišķos gadījumos "nav bijis iespējams pabeigt novērtējumu nepietiekamo datu dēļ".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!