Eiropas Savienības (ES) ierēdņi sestdien vienojās nekavējoties izskatīt jautājumu par to, kā vārds "euro" tiek izrunāts dažās no jaunajām ES dalībvalstīm pēc tam, kad centrālās bankas norādīja uz atšķirībām.
Eiropas Centrālās bankas prezidents Žans Klods Trišē ierosināja apspriest šo jautājumu tikšanās laikā ar finanšu ministriem no visām 25 ES nācijām. "Es biju ļoti laimīgs.... Mēs esam vienisprātis pieturēties pie vienotas izrunas," žurnālistiem sacīja Trišē.

Kā ziņo diplomāti, ES vienotās valūtas nosaukums citādāk tiek izrunāts Latvijā, Lietuvā, Ungārijā un Slovēnijā.

Beļģijas finanšu ministrs Didjē Reinderss sacīja, ka ES juristi lūgti nekavējoties izskatīt šo jautājumu, norādot, ka kaut arī visas valstis vēl neietilpst vienotajā eirozonā, eiro tiek minēts praktiski visos ES dokumentos.

"Es domāju, ka tas ir skaidri "E-U-R-O", bet dažās jaunajās dalībvalstīs to izrunā mazliet savādāk," sacīja Nīderlandes finanšu ministrs Gerits Zalms, kurš vadīja tikšanos. "Mēs esam pārsteigti, ka šāda problēma pastāv, bet mēs to atrisinājām - jūs redzat, cik izlēmīgi dažreiz var būt finanšu ministri".

Līdzīga problēma radās 1995.gadā, kad "euro" tika izvēlēts par vienotās valūtas nosaukumu. Toreiz sākās debates par to, kā tas jāizrunā grieķiski un kāda būtu tā daudzskaitļa forma visās ES valodās.

LETA jau ziņoja, ka Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija vienotās Eiropas valūtas nosaukumu lietošanai latviešu valodā apstiprinājusi sieviešu dzimtes lokāmā formā "eira". Savukārt Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija uzskata, ka Eiropas vienotās valūtas nosaukumam latviešu valodā tomēr būtu jābūt "eiro", nevis "eira".

Kā norādīts VVC izplatītajā paziņojumā, ekspertu komisija savā sēdē aprīlī atzinusi, ka šajā jautājumā pastāv atšķirīgi viedokļi un joprojām turpinās sabiedrības diskusija, tādēļ lēmuma pieņemšana nav uzskatāma par lietderīgu. Eksperti uzskata, ka vārds "eiro" Latvijā jau ir iedzīvojies, tāpēc nav nekādas nepieciešamības to mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!