Foto: AFP/Scanpix

Vācijas kancleres Angelas Merkeles rīkotajā konferencē Berlīnē par jauniešu nodarbinātības uzlabošanu Eiropā ir panākta vienošanās koncentrēt dalībvalstu un ES resursus, lai jau tuvākajā laikā panāktu uzlabojumus jauniešu nodarbinātībā, portālu "Delfi" informēja Labklājības ministrijā.

Konferencē piedalījās arī labklājības ministre Ilze Viņķele (V) un premjers Valdis Dombrovskis (V), kurš norāda, ka Latvijā, atšķirībā no virknes citu ES dalībvalstu, bezdarba rādītāji turpina samazināties un pakāpeniski uzlabojas arī jauniešu iespējas atrast darbu un uzsākt karjeru.

"Taču bezdarba rādītāji vēl joprojām ir pārāk augsti, tādēļ mēs mērķtiecīgi izmantosim ES jaunās iniciatīvas un finansējumu, lai nodrošinātu straujāku jauno darbavietu skaita pieaugumu, uzlabotu darba meklētāju konkurētspēju un iespējas atrast savām spējām un mērķiem atbilstošu darbu," uzsver Dombrovskis.

Konferences dalībnieki saņēma apstiprinājumu, ka Jauniešu garantijas programmā līdzekļi būs pieejami jau no 2014. gada 1. janvāra, lai tos varētu nekavējoši ieguldīt dažādos risinājumos, kas vērsti uz jauniešu iesaistīšanu darba tirgū.

Šobrīd Latvija šīs programmas izpildei 2014. – 2020. gadam kopā ar līdzfinansējumu ieguldīs vismaz 59 miljonus eiro (41,3 miljoni latu). Jauniešu garantijas programma paredz, ka jaunieši vecumā līdz 25 gadiem četru mēnešu laikā no brīža, kad tie kļūst par bezdarbniekiem vai beidz formālo izglītību, saņem kvalitatīvu darba, tālākizglītības vai apmācības piedāvājumu.

Viņķele uzsver, ka jauniešu bezdarbs ir kompleksa problēma un cīņa ar to iespējama tikai cieši sadarbojoties vairākām ministrijām un sociālajiem partneriem, īpaši Labklājības un Izglītības un zinātnes ministrijām, darba devējiem un pašvaldībām.

"Neraugoties uz šo vienošanos, mums jāpatur prātā, ka Latvijai pie brīvas darbaspēka kustības apstākļiem būs jākonkurē, piemēram, ar Vācijas jauniešu bezdarba apkarošanas programmām, kas jau tagad nodrošina darba pieredzē un praksē balstītu izglītības sistēmu. Tuvākajos gados Latvijai saviem jauniešiem jāspēj piedāvāt konkurētspējīga, iekļaujoša un pieejama izglītība un prakses iespējas, kā arī programmas, kas stiprina viņu kvalifikāciju, tādejādi padarot pievilcīgus vietējiem darba devējiem un izvairītos no viņu aizplūšanas uz citām ES valstīm. Īpaša nozīme būs mūsu darba devēju izpratnei un gatavībai piedalīties cīņā ar jauniešu bezdarbu. Tas nozīmē, ka visiem kopā ir jāiegulda jauniešu konkurētspējas stiprināšanā, pretējā gadījumā mēs riskējam ar viņu aizbraukšanu" norāda ministre.

Jūlija beigās Labklājības ministrija kopā ar jauniešu organizācijām organizēs plašu konferenci par jauniešu bezdarba problēmām un risinājumiem, kurā plānots aicināt arī atbildīgo ministriju un sociālo partneru pārstāvjus. Tā ir viena no aktivitātēm saistībā ar Jauniešu garantijas programmas izstrādi, kura 1. oktobrī jāiesniedz Ministru kabinetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!